SVT2Tisdagar

En halv tablett gör disken helt rent

Plus test av maskindisktabletter visar att det i många fall räcker med en halv tablett. Bra för plånboken och bra för miljön.

Plus jämförde resultatet av att använda en halv maskindisktablett respektive en hel. Totalt testades tre diskmedelssorter sex gånger vardera, tre gånger med en hel tablett och tre gånger med en halv. Varje gång med lika nedsmutsade tallrikar, koppar och glas.

I hälften av fallen diskade maskinerna i princip lika rent med en halv tablett som med en hel. Vid de tillfällen då avvikelser förekom var det lika ofta på porslin som diskats med en hel tablett som med en halv.

– Det här ska man nog titta närmare på. Man borde kunna göra mycket mindre tabletter, mindre dos, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Överanvändning av tvätt- och diskmedel
Maskindiskmedel innehåller hälso- och miljöfarliga kemikalier som inte bryts ned av naturen och som på olika sätt kan vara giftiga för livet i haven. De kan också ha en hälsoeffekt på människor, berättar Mikael Karlsson.

– Man kanske inte behöver så mycket kemikalier för att få bort lite smuts från tallrikar. Väldigt ofta finns det en överanvändning av tvättmedel och diskmedel så att minska det här är jätteviktigt, särskilt när vi inte når miljömålen för sjöar och hav.

– Det allra bästa vore om tillverkarna, istället för att försöka sälja så mycket som möjligt, faktiskt hade mindre förpackningar och sålde mindre. Det skulle konsumenterna och miljön tjäna på och därav hela samhället, säger Mikael Karlsson.

Onödigt stor tablett
Varför är då diskmedelstabletter så stora om de i många fall räcker med hälften? Enligt Ingmar Kroon, presschef på Axfood som står bakom Eldorado, anpassas storleken utifrån att tabletten ska fungera i olika vatten och maskiner.

 – Men det är ett tag sedan vi gjorde detta och för varje år så byts fler gamla maskiner ut mot nya. Så det var dags att se över det här nu faktiskt.

Så ni har kommit fram till att er tablett är för stor egentligen? frågar Plus Mathias Andersson.
– Ja det har vi, den är onödigt stor. Den innehåller 16 gram aktiv substans, den nya vet vi inte exakt, det här tar lite tid att ta fram.

Vi har testat att använda en halv tablett och det fungerar, det blir lika rent, säger Mathias Andersson.
– Då använde ni åtta gram i en alldeles ny maskin och så är det mjukt vatten i Umeå. Vi vill göra en tablett som fungerar i hela Sverige och då får vi nog dra på med en 12-13 gram för att det ska fungera överallt.

Men i större delen av landet så är det ju mjukt vatten, påpekar Mathias Andersson för Kroon.
– Ja det är väldigt sant. Å andra sidan bor det väldigt många människor i Skåne, så att göra en tablett som inte fungerar i Skåne är heller inte ett alternativ.

Enligt Ingmar Kroon kan vi förvänta oss att se en ny tablett innehållandes en mindre mängd diskmedel ute i butikerna i september.

Hela inslaget sänds i torsdagens avsnitt av Plus.