SVT2Tisdagar

Experter: riskerna kunde ha förutsetts

Gunnar Kratz, professor och överläkare.
Gunnar Kratz, professor och överläkare.

2009 – vilken fest det var! Alla var glada och Macrolanets användningsområden tycktes obegränsade. Riskerna ansågs försumbara, åtminstone om man frågade Q-Med och deras experter. Men det finns andra som anser att man visst kunde ha förutsett problemen.

Plus har pratat med Charles Randquist, plastikkirurg som bland annat undervisar i injektionsteknik.

Hans erfarenheter av Macrolane visar på att inkapslingar är något man får räkna med:

- Jag har tagit hand om flera kvinnor som har fått Macrolane i brösten med de förhårdningar och kapselkontaktioner som det har inneburit. Vi vet att bakterier kan skapa den här kapselbildningen. Det har gjort för mig att jag valt att inte spruta den på vissa delar av kroppen.

20 procents risk för hårda inkapslingar
En penis som förändras så mycket i övergången mellan slakt och erigerat tillstånd tycker inte Charles Randquist är ett bra ställe att riskera den här typen av hårda och oflexibla inkapslingar.

- De studier som gjorts på Macrolane, även här i Sverige, har visat att det finns upp till 20 procent kapselbildning runt Macrolanet. Jag tycker att man borde dragit slutsatsen att det finns en klar risk att man kan få det.

2012 stoppades också användningen av Macrolane i bröst, just på grund av risken för kapselbildning.

Socialstyrelsens utredare kritisk
Gunnar Kratz är överläkare och professor i plastikkirurgi. Han har utrett Macrolane för Socialstyrelsen räkning. Hans uppfattning är att Macrolane inte är ett farligt ämne i sig: men det finns risker med att injicera det i penis:

- Kemiskt är det ett väldigt snällt ämne. Men hur snällt det än är: på fel ställe kan vilket preparat som helst bli farligt.

Patienten måste få riskinformation
Han är kritisk till de läkare som utfört penisförstoringar med Macrolane utan att ta upp en ordentlig diskussion om risker med patienten:

- Som plastikkirurg ska man kunna förutse att det här kan bli ett problem, och man måste informera patienten och säga att det finns risker, det här kan hända. Så att patienten själv kan vara med och bestämma: är det verkligen värt den vinst jag kan göra att ta de här riskerna?

Även tillverkaren bär på ett ansvar
Men inte bara på läkarna vilar ett ansvar. Gunnar Kratz menar att Q-Med gjort sig ansvariga eftersom de verkat för att öka användningen av Macrolane i penisar:

- Den läkare som utför behandlingen har alltid ett medicinskt ansvar. Sen självklart har läkaren fått information någonstans ifrån. Det är företaget som har marknadsfört det här medlet, haft kurser för att lära ut en behandling – då tar man på sig ett ansvar där också.