Dyra fiskelinan lovar mycket

Mathias Andersson och Markus Lundgren undersöker fiskelinor.
Mathias Andersson och fiskekonsulenten Markus Lundgren undersöker fiskelinor.

När man länge försökt få upp den där bjässen till gädda och den äntligen nappar, ja då gäller det att fiskelinan håller. Men vilken fiskelina är det nu som är bäst?

En bra fiskelina är en lina som håller - det är nog alla överens om. Men i Plus test av flätade fiskelinor är det många som inte ens klarar av att bli dragna mot en bordskant. Inte heller håller de för den vikt som utlovas på förpackningen.

Olika sorter
Det finns flera typer av fiskelinor på marknaden, huvudsakligen nylonlinor och flätade linor. Nylonlinan är gjord av syntetfiber, baserad på polyamid. Flätlinan är ihopsatt av ett antal mindre trådar och är i de flesta fall gjord av ett fibermaterial som kallas kevlar. Flätlinan har under de senaste åren blivit allt populärare och kallas också superlina eller stumlina. Den är tunnare, stummare och starkare än en nylonlina, men också mycket dyrare per meter.

Plus lät Patrik Norqvist, lektor i fysik vid Umeå universitet, testa nio flätade linor. Linorna testades både i styrka och skavtålighet. Alla linor fuktades och knöts med en palomar-fiskeknut, en knut som betraktas som en av de starkaste och mest pålitliga knutarna för flätade linor.

Billig och bra
Testet visade att få av linorna håller för den vikt som utlovas på förpackningen. Sämst håller den dyraste linan Spiderwire Stealth. Den ska hålla för 18.1 kilo, men går av redan vid 5.9 kilo. Den klarar sig också dåligt i skavtålighetstestet - efter bara två dragningar över en bordskant brister linan.

Bäst i Plus test och mest prisvärd är Clas Ohlsons lina Gavia. Den klarar 9.2 kilo jämfört med utlovade 8 kilo. Den var också en av de bästa i skavtålighetstestet. Hela testet och alla linor hittar du i rutan här intill.