Grönsaker i storpack sällan billigare än i lösvikt

Foto: Jari Tarvainen/SVT
Röd lök på City gross var fem gånger så dyr i påse, som på lösvikt.

Storpack lönar sig alltid. Eller... gör det det? Om du äter upp allt, så lönar det sig oftast. Men om du kastar den åttonde fläskkotletten för att den börjar bli gammal, så har du knappast sparat pengar. Det vi kastar mest av, är grönsaker. Och det konstiga är att grönsaker i flerpack ofta kostar mer än i lösvikt. 

Vi kunder tror ofta att större förpackningar är billigare per kilo eller liter. Även när någon produkt exponeras jättestort tror vi att det är billigare. Och självklart använder butikerna alla möjliga typer av knep för att påverka och inspirera oss kunder att handla. Och de har alla chanser att göra det eftersom ungefär två tredjedelar av alla köpbeslut påverkas direkt i butiken.

Vår undersökning

Vi började med att kolla 15 artiklar i 6 butiker, till exempel toapapper, tvättmedel, välling, ost och ägg. I de flesta fall var storpack billigare att köpa. Men ofta skilde det bara några öre mellan förpackningarna. Utom på grönsakerna. Där var över hälften av de grönsaker vi undersökte dyrare i flerpack.

Att packade grönsaker är dyrare beror på att vi betalar för förpackningen och för att någon, eller en maskin, packat dem. Den investeringen, och det arbetet, vill grossisten eller butiken ha betalt för.

Fula knep

Maria Wiezell är konsumentvägledare och hon tycker det är fula knep handeln använder sig av.

– Många av oss tänker att man vill göra ett klipp och är det en röd lapp eller en stor förpackning, så har vi en tendens att välja det oavsett om vi behöver mycket eller lite.

Maria Wiezell påpekar att ett stort ansvar vilar på oss konsumenter, att titta ordentligt på jämförpriser, men också att butikerna ska skärpa sig.

– Vi ska inte behöva gå omkring med en räknare eller springa runt och leta. Butikerna ska se till att det är enkelt för oss, menar hon.

Borde vi lagstifta mot till exempel  ”köp 3 betala för 2”?

– Jag vet inte om man behöver lagstifta, men det som är viktigt är att butiken klart anger hur mycket du tjänar. Köper du 3 istället för 2 så tjänar du 50 öre. Skriv det rakt ut för ofta är det inte mycket mer än så du tjänar.

Ingen koppling pengar och slänga

Helen Williams är forskare vid Karlstads universitet. Hennes område rör just ekonomi och hållbarhet. Hon konstaterar att förpackade grönsaker kan signalera att produkten är av en högre kvalitet, och blir därmed attraktivare att köpa.

– När vi går i butik och handlar så är det där priset superviktigt och vi tar det som är billigt och tycker vi har gjort ett fynd, förklarar hon. Men när vi slänger maten så tänker vi att det här är gammal mat, det är sur mjölk, den har ju inget värde. Vi har väldigt svårt att koppla den mat vi kastar, till att vi faktiskt kastar pengar.

– För att vi ska komma åt den här matspillsfrågan så måste konsumenterna tänka efter och göra rätt val, fortsätter hon. Hela kedjan måste erbjuda olika storlekar. Jag tycker inte man ser det i butikerna att man anpassar utifrån att vi har mycket mer ensamhushåll än vad vi hade förr. Så de har ett ansvar.

I Sverige har myndigheterna sagt att man vill hellre att det görs på frivillig väg, hellre än att lagstifta mot att till exempel flerpack är billigare.

- Men det här har man pratat om i tre, fyra år och fortfarande har det inte hänt något. Menar de verkligen allvar med att de vill verka för och hjälpa konsumenterna att handla på ett så miljösmart sätt som möjligt och bidra till en hållbar utveckling, då måste de också se över hur de kan hjälpa konsumenterna att köpa rätt mängd och rätt kvalitet, hellre än att köpa så mycket som möjligt.

Dagligvaruhandelns ansvar?

Karin Brynell är VD för Svensk Dagligvaruhandel, och får frågan om Sverige borde lagstifta mot att det ska vara billigare att köpa flerpack.

– Vi har haft diskussionen uppe och Livsmedelsverket har diskussionen uppe. Jag visste inte att det var så att det var lag i Storbritannien, det är absolut intressant att titta på.

Och vad tycker du att branschen borde göra åt matsvinnet, där storpack är en av orsakerna?

– Jag kan inte svara på vad vi ska göra åt problemet men jag ska nyfiket titta på vad de har gjort i England och vad det får för effekter. Jag tror att hela branschen är medveten om att matsvinnet är något som vi måste ta ansvar för.