SVT2Tisdagar

Handsprit är ingen ersättning för tvål och vatten

Foto: SVT
Inga Zetterkvist, hygiensjuksköterska.

Vi sätter gärna vår tilltro till handsprit för att skydda oss mot smittspridande mikroorganismer. Men tvättning med tvål och vatten är mer effektivt än att gnida händerna med alkohol, menar Smittskyddsinstitutets expert.

Hygiensjuksköterskan Inga Zetterkvist arbetar på Smittskyddsinstitutet. Hon är noga med att framhålla att handsprit bör ses som ett komplement till tvål, inte som en ersättning:

- Tvål och vatten är till för att ta bort smuts också. Handdesinfektionen, handspriten, tar inte bort smutsen utan den är framförallt verksam på bakterierna. Men man kan ju ha smuts som man behöver få bort för att sedan handspriten ska verka på bakterierna.

Men låt oss säga att du alltid hade ett handfat och en tvål med dig var du än gick: skulle du inte använda handsprit då?

- Nej det skulle faktiskt inte behövas. Om jag är ute i samhället.

Men helt överflödigt är det inte med handsprit. Det kan finnas situationer då ett dubbelt skydd mot bakterier och virus är nödvändigt:

- Det kan finnas tillfällen när man har en smittspridning som man inte får stopp på. Alltså, hemma i familjen att det går en infektion runt runt då kan man också använda handsprit som ett komplement.

Bacteria Shield som Plus testar utlovar ett skydd mot smittbärare som räcker i flera timmar. Inga Zetterkvist dömer inte ut något på stående fot, men har svårt att se hur ett sådant skydd skulle kunna garanteras:

- Jag har jättesvårt att uttala mig om en viss produkt för jag vet inte vad de grundar det på. Men det är klart, man kan ju inte gå runt och inte ta i någonting i fyra timmar. Så i så fall ska man ju inte ta på någonting under den tiden.