Besviken på hästköpet

Kim Bohman och hästen Spartakus.

Kims nyinköpta häst blev halt direkt. Röntgenplåtar visade på ryggproblem med kotor som skaver mot varandra. Ändå passerade hästen bara några veckor tidigare en besiktning med ryggröntgen utan anmärkning.

Kim Bohman köpte en häst för 85 000 kronor, tanken var att tävla i dressyr med den. Eftersom Kim tidigare haft en häst med ryggproblem var hon noga med att göra en grundlig veterinärbesiktning med röntgen innan köpet, en besiktning som hästen klarade utan anmärkning.

Men efter bara några enstaka ridtillfällen började hästen halta. Kim åkte till en annan veterinär som kunde konstatera att hästen har fel på ryggen, kotorna ligger för tätt och skaver mot varandra.

Fem månader senare kan Kim fortfarande inte rida sin häst. Hon är besviken på den besiktigande veterinären som inte sa något om ryggproblemen. Och på hästförsäljaren som vägrar diskutera en reklamation av hästköpet.

Själv tycker hon att hon gjort att hon kunnat för att kolla upp hästen innan, och ändå blev det så här:
- Hur ska man våga köpa en häst? jag vet faktiskt inte, säger Kim Bohman. 

I veckans Plus handlar det om hästaffärer. Det visar sig att hästhandlaren som Kim köpt av har figurerat i liknande historier även tidigare. Vi har träffat missnöjda hästköpare, advokater och veterinärer i vår jakt på den fullständiga bilden.