Mycket bubbel men lite dricka

Foto: SVT
Professor Fredrik Almqvist och lektor Tobias Sparrman testar exakt hur mycket kolsyra som går att pressa i vattnet.

Att göra eget bubbelvatten, istället för att släpa hem tunga och dyra flaskor från affären verkar ju bra och ekonomiskt. Men hur mycket bubbel räcker en kolsyrepatron till?

För ett tag sedan hörde en uppmärksam tittare av sig och ville att vi skulle testa hemmaläskmaskiner. Mejlskrivaren hade börjat misstänka att kolsyrepatronerna inte räckte till 60 liter dryck, som tillverkaren hävdat. Vi tog oss an uppdraget med hjälp av kemiprofessor Fredrik Almqvist och lektor Tobias Sparrman på kemiska institutionen vid Umeå universitet. Vi testade fyra vanliga maskiner på marknaden.

Skiljer sig i detaljer
Maskinerna skiljer sig åt något i modellerna, men gemensamt är att alla är utrustade med en övertrycksventil som känner av när man kolsyrat lagom. De tuber med koldioxid som används ska räcka till 60 liter kolsyrad dryck. I alla testen har vattnet haft samma temperatur. För att få reda på hur mycket koldioxid som gått åt, vägdes flaskorna med vatten både innan och efter.

- En del ska man hålla in längre och en del ska man göra trippelpuffar på. Men vi följer manualen så ser vi hur mycket man får ut av varje tub, säger Fredrik Almqvist.

Sodastream fick plus i kanten för att modellen hade en display som visade hur mycket gas man har kvar i tuben och halten kolsyra man pressat i. Under testet visade det sig att Wassermaxx läckte vatten och Vikingsodas modell var trång att montera flaskan på. Den är dessutom utrustad med en lucka som öppnas åt vänster.

- Tur att jag är högerhänt, säger Tobias Sparrman efter att ha provat Vikingsodas modell.

Bekräftade misstanken
Under testet bekräftades det mejlskrivaren misstänkt för i tre fall av fyra räckte inte kolsyrepatronen till 60 liter. Wassermaxx räckte dock till 62 liter. Sodastream gjorde sämst resultat där vi bara kunde göra 47 liter bubbelvatten. Enligt experterna jobbar både Vikingsoda och Sodastream med ett högre arbetstryck som ger högre koncentration kolsyra i vattnet, men räcker alltså inte till 60 liter om man går efter manualen. Extrapuffande ger mer kolsyra men släpper ut lika mycket, vilket inte blir särskilt ekonomiskt i längden.

- Vi fick in 7, 6 gram koldioxid, men det har gått åt 14 gram ur tuben, konstaterar Fredrik Almqvist.

Hälften av koldioxiden kunde pressas i vattnet och den andra hälften försvann ut i luften, så att försöka pressa i mer kolsyra i drycken kostar mer än vad det smakar.

Populär på 80-talet
Kolsyremaskiner för att göra egen läsk är inte något nytt påfund. Många minns nog när Sodastream gjorde intåg i de svenska hemmen på 80-talet. Under åren dalade intresset men för några år sedan blev den åter populär och idag finns en uppsjö av olika modeller och tillverkare av liknande maskiner ute på marknaden.