Hur blir ditt nya år, konsument?

De sitter runt ett bord
Åsa Avdic, Karin Adelsköld, Per Kristensson och Sofia Ulver analyserar och siar om konsumentåret 2015.

I ett specialavsnitt av Plus snackar Åsa med gäster om träning, ekomat och trender ur ett konsumentperspektiv. Mathias drar ut och smygkikar på de senaste prylarna – och testar att springa på en luftkudde...

Förr lovade vi att sluta röka, nu lovar vi att börja träna. Nyårslöftet är en gammal tradition, men frågan är om inte fler löften bryts än uppfylls. Många som vi frågar säger att de inte gör nyårslöften eftersom de ändå inte skulle hålla dem. Hur gör du?

Träning och framgång

Både förra och detta nyåret är det nog extra många som lovar att träna. Aldrig förr har så många, till exempel, deltagit i olika motionslopp - och Sofia Ulver, docent som forskar om konsumentkultur, säger att träningstrenden också är en klassfråga. Det finns en press att visa att man är sund, presterar bra fysiskt och hinner både jobb, maratonlopp och familj för att vara en respektabel medelklassmänniska.

Industrin pushar

Och vad driver på alla nya mat- och träningstrender än mer? Jo, självklart konsumtionen. Friskvårds- och träningsindustrin blomstrar som aldrig förr. Konsumenten köper idén att de här träningskläderna eller den här prylen, kommer lösa dina problem. Att köpa trendprodukterna är ofta bortkastat säger Per Kristensson, professor i psykologi med inriktning på konsumentbeteende. Han gör ett undantag för appar, som han tror kan hjälpa en del människor med exempelvis träningsrutinen.

Mathias Andersson tittar närmare på två nya träningstrender: air yoga som utövas i luften hängande i tygstycken, och så får han prova på att springa på luftkudden där man själv kan välja hur mycket man väger!

Fler väljer sin mat

Ekologisk mat är ännu en trend som exploderat på senare år – men Plus nya programledare för tester, Karin Adelsköld, påpekar att den fanns redan på 70- och 80-talet om än under annat namn. I dag har äntligen priserna börjat jämnas ut lite mer mellan ekologisk och vanlig mat vilket gör att fler har råd att välja vad de köper, även om det kan vara krångligt ibland. Kanske är det också så att vi har betalat för lite för den vanliga maten, tack vare hårdpressad produktion och genvägar med ingredienserna.

Efter helgerna sitter i allafall många med tomma plånböcker och kylskåp. Därför ger vi populära kocken Tareq Taylor i uppdrag att koka soppa på en spik. En trerättersmeny som kostar under 50 kronor trollar han fram – kolla in recepten via länken här intill!

Prylar

Trender är särskilt tydliga när det kommer till prylar och teknikprylar, säger tekniknörden Karin Adelsköld. Att aktivitetsarmbandet blev årets julklapp 2014 är bara ett av många exempel. Mathias Andersson besöker KTH:s innovationsavdelning för att få en vink om vilka nya uppfinningar vi kan få se under året, och får se en knapp på tröjan som styr din telefon, 3D-printing, och mobil- och gps-armband för barn.

Med trender kommer ofta mottrender, och så kallade ”life hacks” är en sådan. Karin Adelsköld visar exempel: en nyckelupphängare av uttjänt lego, eller varför inte mobilhögtalare av toarullar?

Vägen till lycka

Lifehacks handlar om att bygga och skapa prylar av saker man redan har. Där finns tankar om miljö och hållbarhet, och att vi inte behöver alla nya prylar. Något att minnas för konsumenterna, för forskningen visar att vi köper helt fel saker för att bli lyckliga och glada.

Vi lägger väldigt mycket pengar på hus, bil, försäkring och pension, säger Per Kristensson. Vill man må bra ska man hellre lägga pengar på upplevelser och att umgås socialt med andra människor – för det gör att välbefinnandet ökar.

Missa inte alla roliga klipp i klippgalleriet på hemsidan.