Hur slipper jag telefonförsäljare?

Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Egentligen finns det bara ett säkert sätt att slippa: säg konsekvent nej till all telefonförsäljning. Lägg på luren. Eller så gör du så här:

Om du inte vill att telefonförsäljare ska ringa dig kan du spärra både din mobiltelefon och din hemtelefon. Det gör du genom att kontakta Nix-Telefon. Kom dock ihåg att företag där du redan är kund eller där du gett tillåtelse, har rätt att ringa dig även om du har spärrat ditt nummer. Var uppmärksam på det finstilta – det kan exempelvis stå som villkor i tävlingar på internet att du godkänner att företag får ringa upp dig.

Numret till Nix-Telefon för att spärra telefonnummer, all telefoni: 0772-28 00 00.

Gör så här: Ring Nix-Telefon från det telefonnummer som du vill ska spärras. Genom att svara på de frågor som ställs med hjälp av knapparna på din telefon startar du spärren och ditt nummer läggs till Nix-Telefons spärregister. Du kan även skriva till Nix-Telefon, Box 600, 833 24 Strömsund, och begära att få slippa telefonförsäljning. Att registrera sig i spärregistret är gratis, men det kan ta upp till tre månader innan alla företag hunnit uppdatera sina register så att de ser att du spärrat ditt nummer. Spärren gäller tillsvidare, tills du överlåter abonnemanget till någon annan eller tills du själv väljer att ta bort den.

Konsumentverket driver linjen att man inte skall behöva nixa sin mobiltelefon, att försäljare inte skall få ringa till den om du inte aktivt tackat ja till detta.