Kan jag välja miljövänliga blommor?

Foto: Jessica Gow/TT
Vill du satsat på närodlade blommor, hittar du svenska tulpaner på våren.

Om man inte bara bryr sig om utseende, utan också vill veta att blommorna är producerade på ett schysst sätt, hur ska man göra då när man väljer blommor?

Ingen av blombudstjänsterna i vårt test kan garantera att blommorna som skickas är miljövänligt producerade. Det man kan göra som kund är att ta reda på vilken lokal florist som levererar blommorna, och fråga om de har miljömärkta blommor. Vilka olika märkningar finns det då? De två vanligaste är:

1. Fair Flowers, fair plants

Det här är blomsterhandelns egen märkning (som finns över hela världen). Den ställer krav både gällande miljöhänsyn i produktionskedjan och arbetsförhållanden för dem som jobbar med blommorna. Bland annat har de regler för kemikaliehantering och minimilöner.

2. Fair trade

Fair Trade-certifieringen är till stora delar lik Fair flower, fair plants. Men en skillnad är att de även ställer krav på att importörerna ska betala tio procent extra utöver inköpspriset till social och ekonomisk utveckling i samhället där blommorna odlas. Fairtrademärkningen finns bara på varor som kommer från utvecklingsländer.

Det finns också en rad andra märkningar, men dessa är de största.

Närodlat – finns det i blomsterbranschen?

Nja, svenska snittblommor är det ont om. På grund av vårt kalla klimat lönar det sig generellt bättre, både för plånboken och miljön, att odla i till exempel Holland och Belgien och transportera blommorna hit. Men på vårkanten kan man hålla utkik efter svenska tulpaner i butiken. Utöver snittblommor kan man också hitta svenskodlade lökväxter (som hyacint och amaryllis), penséer och vissa krukväxter som till exempel begonia och sankt paulia.