Vet du vad plastmärkningen står för?

Så här plastmärkningen ut - förklaringen hittar du i artikeltexten.
Så här plastmärkningen ut - förklaringen hittar du i artikeltexten.

De flesta produkter av plast är märkta med en siffra och en bokstavskombination som förklarar vilken sorts plast produkten är gjord av. Den ger också en förklaring till hur materialet påverkar din hälsa och miljön.

01-PET, polyetentereftalat: finns i läskflaskor, fleece-tyg och i polyestertyg. Klarar höga temperaturer bra.

02-PE-HD, polyeten hög densitet: kallas också polyetylen och har inga kända miljörisker, men undvik att hetta upp den. Vanlig i förpackningar och behållare.

03-PVC, polyvinylklorid: bör undvikas eftersom det finns risk för att plasten innehåller ftalater. Finns i bland annat rör och i materialet runt kablar. Ganska mjuk plast som också återfinns i regnkläder.

04-PE-LD, polyeten låg densitet: precis som i PE-HD finns inga kända miljörisker, men undvik att värma upp den. Finns i plastpåsar.

05-PP, polypropen: den här plasten kan innehålla farliga ämnen. Den finns i många livsmedelsförpackningar och förpacknigar som ska värmas i microvågsugn.

06-PS, polystyren: en ganska hård plast som kan innehålla flamskyddsmedel. Används till cellplast kring köttfärs och snabbmatsprodukter.

07-O: en samlingsgrupp för diverseplaster. Här finns både skadlliga och mindre skadliga plastprodukter. Här kan man hitta polykarbonat som kan innehålla det hormonpåverkande ämnet bisfenol A.

* Artikeln har ändrats då det tidigare funnits med en felaktig uppgift om plastsorten 02-PE-HD.