SVT2Tisdagar

Plus testar kattsand

Kattsandstest.

Det bor över en miljon katter i Sverige – vilket innebär att det går åt massvis med kattsand. Plus testar uppsugningsförmågan, lukten och användarvänligheten hos tre miljövänliga alternativ.

Traditionell kattsand tillverkas oftast av lera. Och använd kattsand ska sorteras som brännbart avfall, trots att leran inte går att bränna. Kattsanden gör alltså ingen nytta alls i värmeverken dit den fraktas. Men det finns miljövänligare, brännbara alternativ.

Plus testar uppsugningsförmåga, hur bra sanden tar bort dålig lukt och låter en panel testa sanden i vardagen. Produkterna är:

* Toa-Lätt Strö för katt och smådjur – gjord av pappersmassa och kostar 3,95 kronor litern.
* Cat’s Best Öko plus – gjord på växtfibrer från gran, 13,9 kr/L.
* World’s Best Cat Litter –  gjord av majskärnor, 15,9 kr/L.

Uppsugning

Fysikern Patrik Norqvist testar hur bra kattsandssorterna suger upp vätska. Det gör han genom att placera 1 dl sand och en vikt i en nylonstrumpa som han sedan sänker ner under vatten i en minut. Sedan kollar han vilken sand som sugit upp mest vatten – och ju mer desto bättre.

Patrik gör tre prov med varje sandsort och räknar ut ett medeltal. Och vinnaren distanserar konkurrenterna ordentligt. Vinnaren Cat´s best har mer än fyra gånger så bra uppsugningsförmåga per deciliter som trean Toa-Lätt.

Resultat:
* Cat´s Best – 180,9 gram per deciliter.
* World´s Best – 110,6 g/dl.
* Toa-Lätt – 42,2 g/dl.

Lukt

I nästa moment testar vi vilken sand som tar bort lukten bäst. Vi häller tre skedar surströmmingsspad över varje kattsand, och låter ett gäng förbipasserande avgöra vilken sand som luktar värst.

”Men gud så hemskt” och ”Åh fy fan” är den omedelbara responsen, men det finns tydliga grader i helvetet också. 76 personer deltog i testet och 76 procent tyckte att sanden från World´s best luktade värst medan Toa-Lätt, som klarade sig bäst, stack i näsborrarna hos tre procent.

Se hela resultatet i Bild 1.

Användarpanel

Slutligen ska vår panel, som består av totalt 18 katter med hussar och mattar, testa sanden i vardagen. Under tolv dagar prövas de olika sorterna för att kora Kung av kattsand, men först kollade vi vad de vill att produkten ska leverera.

– Bra luktabsorbering, fina kissklumpar som inte fastnar i botten och att den inte följer med runt i hela lägenheten, säger Jesper Aspelin.

– Det ska vara lätt för katten att gräva i så han kan täcka över efter han utrett sina behov, för att minska lukt, svarar Maja Kemi i sin enkät.

Efter nästan två veckors prövotid får World´s Best det bästa helhetsbetyget. Men alla tre får beröm.

– En sak som är positiv med alla sorter är att de inte dammar. Och det är väldigt bra för mina katter som har problem med luftvägar och ögon, säger kattuppfödaren Ann Ferm Wade.

Slutsammanfattning

Vi har testat tre sorters miljövänlig kattsand, och kampen blev hård. Bäst uppsugningsförmåga hade Cat´s Best, medan Toa-Lätt tog bort odören – eller i alla fall surströmmingslukten – bäst.

Utslagsrösten gav vi till vår användarpanel och där fick båda guldhoppen se sig omkörda av World´s Best.

Bäst i test - World's Best