SVT2Tisdagar

Läkare varnar för bröstkrämer

För den som är missnöjd med sina bröst kan det vara frestande att söka snabba lösningar. På nätet finns olika bröstförstoringskrämer och kapslar att köpa, men läkare varnar för produkterna som kan rubba hormonhalten i kroppen.

Få kroppsdelar är så omsusade och uppmärksammade som kvinnliga bröst. Många kvinnor är missnöjda med sina bröst – bröstkirurgi är en av de vanligaste skönhetsoperationerna i Sverige.

Men ett kirurgiskt ingrepp kostar mellan 30 000 och 60 000 kronor och är dessutom förenat med risker. Förra året blev det skandal när tusentals fransktillverkade bröstimplantat visade sig ha spruckit och läckt kemikalier inne i kroppen.

På nätet säljs flera typer av krämer och kapslar som påstås förstora brösten. En av dem är Easybust, där den aktiva ingrediensen sägs vara fytoöstrogener -  ett gruppämne som liknar kvinnligt könshormon och som finns naturligt i vissa växter, till exempel soja och bönor. Fytoöstrogenet ska få brösten att svullna – ungefär som de gör strax innan en kvinna ska ha mens.

Studier visar på risk
”Förstorar brösten effektivt utan kirurgiska ingrepp”, ”100 procent örtbaserad” och ”Inga allvarliga biverkningar”, står det på Easybusts hemsida. Men när Plus ringer runt och talar med läkare och forskare får vi veta att det inte är bra att äta tillskott av fytoöstrogener. Det kan rubba hormonbalansen i kroppen –  och rentav leda till en ökad risk att drabbas av bröstcancer.

Emily Sonestedt, nutritionist på Lunds universitet, säger att det finns studier som visar att om man som vuxen västerländsk kvinna börjar tillföra sig mycket fytoöstrogener, så ökar risken för cancer.

- Det finns ju länder där alla äter mat rik på fytoöstrogener  - som soja och bönor - och man börjar med det redan som barn. Där verkar inte sambandet mellan höga halter av fytoöstrogener och cancer finnas. Men när det gäller kvinnor i väst, så finns det faktiskt ett samband. Man bör inte att börja äta stora mängder fytoöstrogener som vuxen.

Jan-Åke Gustafsson, professor i medicinsk näringslära vid Karolinska institutet i Stockholm, varnar också för riskerna med att tillföra kroppen fytoöstrogener.

Preparaten faller mellan stolarna
Men innehåller då Easybust verkligen fytoöstrogen? Plus skickar in ett prov på kapslarna som man ska äta, till mikrokemiföretaget Eurofins i Uppsala. Testet visar att Easybust innehåller tre vanliga fytoöstrogener – Daidzin, Daidzein och Genistein. Det innebär att preparatet verkligen skulle kunna få effekt på kroppen.

Bröstförstoringsprodukter med fytoöstrogener ligger i en juridisk gråzon. De är varken smink eller läkemedel och kontrolleras därför inte av någon myndighet.

- Man kan säga att ett sådant här preparat faller mellan stolarna. Det är ingen sjukdom att ha små bröst, säger Maria Gustafsson, utredare på Läkemedelsverket.

Under 2011 fick Läkemedelsverket in ett beslag av bröstförstoringsmedel från polisen. Läkemedelsverket lät skicka medlet Breast Enlargement från String Life på analys. Till allas förvåning innehöll preparatet melatonin, som är ett sömnmedel.

"Kan innehålla vad som helst"
- En sådan produkt som bröstförstoringsmedel kan i princip innehålla lite vad som helst – man tager vad man haver som tillverkare, ungefär. Man ska särskilt akta sig om företaget man beställer från är väldigt anonymt, säger Maria Gustafsson.

Easybust är mycket anonymt – på hemsidan finns inga telefonnummer, ingen adress eller någon annan kontaktuppgift. Enda sättet att nå företaget är via ett mejlformulär.

När Plus undersöker saken visar det sig att produkten Easybust importeras och marknadsförs av ett företag som heter Go Active Sweden. Företaget ligger i Stockholm och drivs av Mattias Jakobsson och Jonny Norberg. När Plus kontaktar dem får vi till svar att de inte vill ställa upp på en intervju. I ett mejl avböjer företaget all medverkan, utan hänvisar till ett antal länkar om fytoöstrogener. När vi senare ringer upp Jonny Norberg säger han:
- Jag trodde vi var tydliga med att vi inte vill vara med i ert program.

Plus: Vi har talat med flera forskare som menar att er produkt kan vara farlig. Vad säger ni om det?
Jonny Norberg lägger på luren.