SVT2Tisdagar

"Jag och Plus är lika gamla"

Blond kvinna i gul tröja.

Sanne Olsson fortsätter att leda Plus, precis som hon har gjort sedan 2016.

Sanne Olsson är Plus programledare ute på fältet.

LÄS MER: Lär känna Sannes parhäst Inger Ljung Olsson.

Så här svarade Sanne i en intervju när hon började arbeta med Plus.

Hej Sanne, vem är du?  

– Det är alltid lika svårt att svara på. Därför svarar jag som en vis äldre kvinna en gång sa; jag är mig själv nog. Det kan tilläggas att Plus och jag är lika gamla. Och att jag växte upp i Karlskrona i Blekinge och att jag tidigt visste att det var journalistik jag ville ägna mig åt.

Varför Plus?

– Ja, först och främst vill jag säga att jag är glad över att ha fått förtroendet att leda Plus. För det är så jag ser det, det är ett fint ansvar jag har fått. Programmet är efter alla dessa år kanske mer aktuellt är någonsin och fyller fortfarande en nödvändig funktion, en funktion jag tror vi ska vara rädda om.    

Vad tycker du är viktigast med Plus och konsumentjournalistik?

– Ärligt talat är jag inte speciellt intresserad av vare sig brödrostar, munvatten eller soptunnor. Men så här, vi alla kan bli drabbade. Det behöver nödvändigtvis inte handla om "den lilla människan", ett uttryck jag gärna inte använder. För de jag träffar genom Plus är inte små på något sätt. De är möjligtvis för stunden ensamma i relation till ett stort företag. Ur det perspektivet fyller Plus och konsumentjournalistiken en viktig funktion, eftersom att man vågar fokusera på den enskilde individen och lyfta de människor som sällan kommer till tals.  

Du kommer närmast från en tjänst på Aftonbladet som så kallad "livereporter". Från katastrofer och stora dramatiska nyhetshändelser till konsumentfrågor, är det ett stort steg?  

– Nej, nej. Det ena får inte utesluta det andra. All rapportering är viktig, när den görs på ett bra sätt.   

Vad har du för känslor kring att vara programledare?

– Bra fråga, eftersom det för mig hade varit mer naturligt att vara långfärdsåkare, och då tåls det att nämna att jag aldrig har åkt skidor. Folk beskriver mig som en målinriktad person, men det här var aldrig målet. Huvudsaken är att jag lyckas förmedla det som ska stå i fokus, vilket jag försöker göra efter bästa förmåga. Och vet ni vad, det är väldigt kul och lärorikt, mycket tack vare mina mycket kompetenta kollegor.  

Vad vill du bidra med?   

– Med rättvisa. Samtidigt som att jag jobbar stenhårt för att det ska bli ett så bra program som möjligt och för att vi ska fortsätta göra skillnad. Jag hoppas verkligen att det ska framgå av resultatet.   

Vilka programledarprofiler inspireras du av?  

– Oj, det finns många bra profiler på SVT. Camilla Kvartoft är en, Anna Hedenmo en annan. Och inte att förglömma Lasse Holmqvist.