Läs chatten om skuldfrågor

Foto: Riksbanken

Efter Plus temaprogram 8 oktober om överskuldsättning och snabblån, fick tittarna ställa sina egna frågor till experterna. Svarade gjorde Tina Häggmark, kommunikatör på Kronofogden i Umeå, samt Peter Hedström, budget- och skuldrådgivare för Skellefteå kommun. Även Plus redaktör Anders Boström var med och svarade på frågor om programmet. Här kan du läsa hela chatten.

Moderator: Hej och välkomna! Klockan har slagit 22 och våra gäster är på plats så vi slösar ingen tid utan börjar chatten direkt! Vi kommer inte att kunna svara på alla frågor ikväll, men betar av så många som möjligt.

Kurt: Har sökt skuldsanering men fick nej. Hur dåligt ska det va egenkligen?
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Hej! Det finns ett antal kriterier som ska vara uppfyllda, b la ska man se att man inte kan betala sina skulder inom en överskådlig tid. Det ska också vara skäligt att man beviljas skuldsanering. Det görs alltid en individuell bedömning och varje enskild situation är unik. Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på tel 0771-73 73 00.

Majapajjja: Så himla modigt av Annica att berätta! Jag känner igen mig till 1000 %.
Redaktion: Det är sådana som hon som lyfter frågan till något mer än ett familjeproblem. Plus är stort tacksamma för hennes medverkan.

Karin J: Om man vill köpa en mobiltelefon med 24 månaders abonnemang (kostnad ca 6 500:-): finns det krav på att det ska kreditprövas? Det är ju en större summa pengar än ett snabblån på 3 000:-.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: De flesta mobiloperatörer gör kreditkontroller och åtminstone betalningsanmärkningar är ett problem

Kurre: Vad är problemet när det är så lätt att låna?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Oftast en bristande kreditkontroll

Tobbe: Jag pluggar också och har haft noll problem Att låna snabblån. Så svårt? Nej!
Redaktion: Vår undersökning av 40 företag visade att tre lånade ut trots att vår låntagare hade CSN som enda inkomst.

Karin J: Finns det statistik som visar hur stor andel av de som har skulder hos kronofogden som har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Hej! Vi har statistik om olika skuldtyper och belopp. Men har ingen statistik på den situation du beskriver.

Johan E: Stämmer det att konsumtionsskulder avskrivs efter x antal år? Hur många i så fall?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Nej, skulder måste aktualiseras inom vissa intervall men det sker med automatik, det är ytterst sällan en skuld avskrivs

A.J: Har ingen fråga men vill bara berömma er för att ni tog upp denna viktiga fråga som har blivit ett stort samhällsproblem och som drabbar många unga! Stort tack SVT Plus!

Rikard: Varför skickar inte inkassobolagen mina skulder till fogden? Där är ju räntan lägre, så jag skulle hellre vilja ha dom där.
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Det bästa är att kontakta inkassobolaget och tala med dem om hur din situation ser ut.

Doris Stockholm: Borde inte staten eller regeringen eller nån göra nya lagar så det inte är så lätt att låna pengar???? Hur svårt kan det va? De kan ju hitta på lagar om allt möjligt annat.
Redaktion: Regeringen har tillsatt en ny utredning där resultatet är tänkt att göra villkoren lite bättre för den som lånar och lite tuffare för den som lånar ut. Något är på g, återstår att se vad de kommer fram till.

Harry: Jag har ca 10 olika skulder på mellan typ 2000 till 20 000 kr. Nu har jag fått jobb och vill börja tillbaka. Är det bättre att betala typ 200 kr/månad till alla 10, eller betala 2000/månad på ett lån i taget?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Det beror på vart skulderna ligger, kontakta din Budgetrådgivare hos kommunen för hjälp att göra en bra planering för återbetalning

J: Jag har slutat öppna breven från inkasso men nu orkar jag inte länngre. Jag fattar att jag måste göra nåt men vad????????
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Ta hjälp av din kommuns budget & skuldrådgivare, lycka till

Finalina: Kan en arbetsgivare kolla om jag har skulder och så får jag inget jobb därför?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Ja, skulder som ligger hos kronofogden är offentliga

Hanna: Grymt bra program. Reportaget/intervjun med Annika säger allt. Uppdrag granskning - släng er i väggen.
Redaktion: Åh, snällt sagt. Plus gillar både beröm och UG.

Utsatt för lånehajar: Jag får ca 5 - 10 mejl om dagen från lånebolag om att låna 5000-400000kr är det helt lagligt att skicka ut alla dessa mejl? Jag sitter med inłedande skuldsanering pga av ett tragiskt dödsfall då ekonomin kraschade.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Det verkar ju vara rätt så vanligt, ser det hos mina kunder också, försök ignorera dessa mail. Lycka till med skuldsaneringen

Kristina: Hur länge ska man straffas? Hela livet? Jag får inte skuldsanering och jag kan inte se ljuset i tunneln. Vad ska jag göra?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Svårt att svara på så här, kontakta din budget & skuldrådgivare för en planering, lycka till

Boris: Jobbar kronofogden förebyggande? Och tidiga insatser, som socialtjänsten ;)
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Hej! Ja vi jobbar förebyggande så att fler ska undvika att hamna i en skuldsituation. En sak som vi gör är att samverka med andra myndigheter och organisationer. Vi jobbar också för att hjälpa lärare i sin undervisning så att fler unga får kunskap om privatekonomi. Titta på www.kollpacashen.se

Åge: Hej! I programmet får man intrycket att det är hyfsat enkelt att få skuldsanering om man hamnar i en skuldfälla. Verkligheten är en helt annan. Det är extremt svårt att få skuldsanering.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Javisst, håller med

Gunilla Runnquist - guru: Varför ställde ni inte frågan om varför det ska vara tillåtet att ta ockerräntor? - Varför tillåts snabblåneföretagen över huvud taget?
Redaktion: Svaret finns i programmet. En ny utredning ska försöka införa räntetak, då får man hoppas att taket också ligger under ockernivån. Låneföretag tillåts för att de fyller en funktion också. Det ska man inte glömma.

Jaget: Jag börjar få problem, och vet inte hur jag ska gå tillväga..
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Ta hjälp av din Budget & skuldrådgivare, finns i alla kommuner

Ns: Hur gör man egentligen för att beta av massa småskulder om man varje månad måste ta nya lån för att betala gamla lån?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Då har du hamnat i en ond cirkel, ta hjälp av din budget och skuldrådgivare

Majlis: Jag har många småskulder hos olika inkassobolag. Är det mödan värt att försöka få till en uppgörelse med dem? Hur gör jag? Vad kan jag föreslå? Stoppa räntan?
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Det är absolut mödan värt att vara aktiv och kontakta inkassobolagen. Till exempel kan du försöka att få dela upp betalningen i en avbetalningsplan eller komma överens om en senare betalningsdag om det är möjligt.

arbetslös: hej vad krävs för en skuldsanering?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Svårt att berätta på ett snabbt sätt, gå in på kronofogdens hemsida och läs mer där

Aco: Har man inget eget ansvar längre? Att välja utlandresor, nya möbler, tatueringar, smycken kläder mm mm istället för att betala sina räkningar är urdåligt. Alla har ett val, vissa vill inte arbeta utan tycker det är skönt att gå hemma o få pengar fr soc, men handlar ändå på kredit.
Redaktion: Det är mycket vanligare att man lånar till mat och mobilräkning än tatueringar och smycken. Fördomarna håller inte för en granskning.

Tony: Varför inte låta "snabblånen" ta tre dagar. Papper skickas hem till den som vill låna så kan i lugn och ro bestämma sig.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Precis, det hade varit bättre och stoppat en del impulsiva lån

Blomman: Om man vill göra en skuldsanering. Får man lämna hus å hem då eller kan man få bo kvar? Behöver man ge upp allt? Har fått skulder pga mitt förra företag och kommer aldrig ta mig ur detta utan hjälp
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Inte alltid, men det är svårt att berätta på ett kortfattat sätt, kontakta budget & skuldrådivare i din kommun

Pelle : Har efter en lång tids sjukdom levt på existensminimum o har bla en skatteskuld på ca 350000 inom kort kommer min fastighet säljas genom kronofogden. Min restskuld till banken blir förmodligen 3-600000kr. Finns det en chans till skuldsanering .
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Svårt att säga, kontakta budgetrådgivare så hjälper denne dig att göra en uträkning om du är kvalificerat insolvent

Silvermåne : Kan jag som pensionär få skuldsanering??? Jag arbetade för två år sedan och har nu gått i pension. Pensionen räcker inte. Om tre år ändras min pension till 10.000:- och jag har inte längre en högre pension utan hamnar på fattigpension.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Att vara pensionär utgör inget hinder mot att få skuldsanering

Mikael: Personen i programmet som lånade 1000 kr uppgav sig erhålla 10 000 kr per månad, ha en bostadskostnad om 5000 kr och övriga kostnader om 2000 kr. Varför skulle han inte kunna använda de resterade 3000 kronorna till att återbetala lånet om 1000 kr + ränta månaden därpå?
Redaktion: De som lånar ut gör en kalkyl där de matar in summorna. 37 av 40 kom fram till att om man har de förutsättningarna så ska man inte få låna. En till, nr 38 som betalade ut lånet, erkänner att det är fel att personen fått låna.

Micke: Hej, Jag har skulder i miljonklassen sedan jag drivit företag på 90- talet. Dessa ökar hela tiden... Jag jobbar nu som säljare och har en grundlön som räcker till att betala några tusenlappar på en skuldsanering. Hur fungerar det när jag även har en provisionsdel? Det är ju inte säkert att jag får någon provision alls och jag vill ju även ha någon morot kvar för att göra ett bra jobb. Om jag inte gör det så riskerar jag ju att bli av med jobbet.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Man strävar efter att göra en prognos på inkomsterna som ska vara så korrekt som möjligt, provision tror jag inte utgör något hinder då man utgår från tidigare deklarationer bla när man gör prognoser hos kronofogden

Malin: Om man får sitt första brev ifrån kronofogden. Är de då ett vanligt brev eller har man fått en anmärkning
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Om du får ett brev från Kronofogden och är osäker på vad det är kan du alltid kontakta oss och fråga vad det handlar om. Du kan ringa på 0771-73 73 00

Nick: Hej Plus, vart hittar man dessa skuld/budget rådgivare?
Redaktion: Det ska finnas i kommunen. Om din kommun inte har en skuldrådgivare så ska de hänvisa dig till en grannkommun som har.

Mario: Kan en person som lider av bipolär sjukdom vara en omständighet som det tas hänsyn till ifall skuldsanering beviljas eller ej?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Sjukdom beaktas naturligtvis liksom alla andra faktorer, det är definitivt inget hinder för att beviljas skuldsanering

Chrille: Jag läste om skuldfinansiering som ett inkassobolag har, dom lägger upp allt och hjälper med akordamorteringar på skulder. Kan ni berätta hur det funkar och om det är bra idé?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Vet tyvärr lite om det, men den kommunala hjälpen är gratis

Anna : Jag har tagit lån för att betala andra lån under flera års tid nu..En ond cirkel minst sagt..Har inga skulder hos KF än men det ligger inte långt bort..Vad har ni för råd/tips om hur jag ska gå till väga för att bryta detta? Som det ser ut idag har jag inte möjlighet att betala någonting då jag blivit sjukskriven, så avbetalninsplaner är inte aktuellt. Känns just nu totalt nattvard och svårt att veta i vilken ände man ska börja..
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Vänd dig till din budget och skuldrådgivare och sluta med att skuldsätta dig ytterligare. Lycka till

Kristina: Har varit spelmissbrukare sen 3år tillbaka med mycke skulder . Ca 400.000kr . Tog lån på min man på internet . Eftersom jag själv hade skulder hos kf. På internet var det bara att skriva in hans persnr o namn , och söka lån . Efter godkännande skickades ett papper hem , som skulle på skrivas . Som jag gjorde i detta fall allså förfalskade hans namnteckning . Ingen av dom bankerna jag lånade i hans namn , kollade om det var hans som lånade . Tycker det är bristande av bankerna. Nu står jag med mycket lån och fick även en dom för urkundsförfalskning .
Redaktion: Här var det många felsteg. Av det jag kan läsa i brevet så är det väl inte bankerna man i första hand ska klandra.

Jocke: Hejsan. Pga en företagskonkurs (AB) där jag dels hade investerat egna pengar och dels fick ensamt betalningsansvar för företagets skatteskulder (övriga i styrelsen drog utomlands så jag var ensam kvar) har jag under 4 år haft nästan 700.000 kr i skulder hos Kronis. Enligt utredning har inget brott begåtts av mig och ej heller har detta nånsin påståtts. Jag har inget näringsförbud och är ej heller utmätt. Däremot är jag arbetslös trots gedigen utbildning via KTH och mitt "normala" löneläge i min bransch ligger runt 38.000 kr / mån, dock bor jag på en ort där mina kunskaper inte efterfrågas och pga barn och delad vårdnad är det mycket svårt för mig att flytta. Jag har sökt skuldsanering men fått nej med motivering att jag skulle kunna betala skulderna på kortare tid än 5 år om jag bara får ett jobb i mitt normala löneläge. Nu har det gått 4 år som sagt och det finns risk att det kan gå 4 år till pga den otroliga svårigheten att få arbete på min ort. Vad göra? Jag har aldrig varit arbetslös någonsin i mitt liv tidigare men omständigheterna att bo där jag bor gör min grop väldigt svår att ta mig ur.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Sök igen och ta hjälp av budget och skuldrådgivare, lycka till

Jonny: Hur ska jag unika att bli avhyst innan torsdag av fogden hyresvärden vill inte göra en avbetalning
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Hej! Vad bra att du har kontaktat hyresvärden och försökt lösa situationen. Du kan också vända dig till socialtjänsten i din kommun.  Det är också bra om du kontaktar Kronofogden så fort som möjligt.

Åge: Skulle Plus kunna göra ett program som visar hur svårt det är att få en skuldsanering beviljad? Det vore väldigt bra att andra, som inte är insatta, får en inblick i vad som egentligen krävs.
Redaktion:Varför inte? Vi lägger det i to-do-korgen och vrider den några varv så får vi se vad det blir.

fattiglappen: Hej. har läst finansdepartementes promemoria 2015-09-16 med förslag om åtgärder och förändringar. Där står bland annat att det ska också gå snabbare än i dag att ta sig igenom skuldsaneringsförfarandet. Någon av er som vet om detta innebär att det skuldsaneringstiden äntligen skall kortas ner, och isåfall när detta kan vara aktuellt?
http://www.regeringen.se/contentassets/dbde348c36014bfbb8d8f19cd3542b55/promemoria-strategi-for-att-motverka-overskuldsattning.pdf
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Det är ett förslag av en utredare men inga beslut är fattade

Storskulder: Vart vänder man sig till för att få skuldsanering?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Kronofogden beslutar men din kommunala budget och skuldrådgivare hjälper dig gärna med ansökan. Du kan även ansöka på egen hand

Fripp: Problemet är ju marknadsföringen helt klart. Stora banker och kreditbolag marknadsför sig inte på detta sätt men har snabba lån de också i form av medlemslån och privatlån. Ändra marknadsföringen.
Redaktion: Marknadsföringen är tuff och det kan man kanske förstå när det är så många som slåss om kunderna. Texten "Förverkliga din dröm" på ett 30-dagarslån väcker funderingar.

nisse: Om man har skulder hos olika bolag och man vill slå ihop dessa till ett lån så man får bätttre ränta och mindre att betala per månad. Och får nej till ett sånt lån av bankerna och har för lite skuld för att få skuldsanering hur ska man göra då ?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Svårt att ge ett snabbt svar, ta hjälp av budgetrådgivare.

Nicke: Är det sant att kronofogden ska hjälpa, och inte stjälpa? Jag menar, förr var man ju rädd för fogden ;)
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Om man vill ha svar på frågor eller få råd och stöd kan man alltid ringa till Kronofogden på tel 0771-73 73 00. Vi har ett uppdrag att skapa balans mellan den som ska ha betalt och den som ska betala. Det är vår uppgift att hjälpa den som inte fått betalt. Det är också vår uppgift att se till att den som har skulder får stöd och vägledning för att reda ut sin situation. Vi arbetar också förebyggande för att minska antalet människor som riskerar att bli överskuldsatta.

Sigge: Snabblån av alla slag anser jag vara kriminellt och där ska man dra i nödbromsen för att sätta åt dessa utsugare.
Redaktion: Det kan finnas en poäng med snabblån.

jocke: Kriterierna är lite väl hårda jag har levt på existensminimum i ca 23 år när jag sökt skuldsanering då har kfm räknat på att jag ska ha ett vårdbidrag över 10 år men det är omöjligt då min dotter var 13 år vid det tillfället man tar ingen hänsyn till att jag inte klarar att jobba heltid pga dottern med särskilda behov att jag får depressioner från och till pga pressen att leva så länge på existensminimum
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Försök att ansöka igen och var inte rädd för att överklaga om du får ett avslag. Budgetrådgivarna är vana att överklaga kronofogdens beslut, sök igen och ta hjälp. Lycka till

GB: Jag har skuldsanering jag ska leva på existensminimum kan inte byta till ett billigare abonnemang när det gäller t.ex. mobil inte gå till tandläkaren inte skaffa nya glasögon har nyligen opererat mig för starr 75 år och änka har varit i kontakt med socialen men fått avslag vad göra?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Om du har en betalplan så kan du begära omprövning pga dina behov

Orolig: Jag har indrivning via lön sen 4 år betalar en tredjedel av min lön. Ändå blir mina skulder bara större varje år.Kan skuldsanering hjälpa mig? Men om jag får det beviljat vad händer om jag blir sjuk och inte kan betala på ett tag. Vad händer då?!
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Du bör kunna söka, om du blir sjuk begär du omprövning pga försämrad inkomst, dvs om sjukskrivningen blir lång, annars får du förbehålla dig ett sk buffertbelopp varje månad som ska räcka till oförutsedda utgifter.

Danne: Hej! Tillhör de människor som aldrig kommer bli skuldfri,,,Har nu gått 24 år sedan krschen i Sverige,när den korta räntan var 525%, På den tiden tjänade jad ca 50.000kr/mån betalade skatt ca 65% på detta. Skuld som skulle betalas var ca 400.000 kr på 10 dagar netto 1991-nu är skulden ca 3miljoner kr Är det rimligt att försaka jobb,familj,staten under 24 år,som en fattignisse? Något måste vara fel,inte bara kreditgivare vill tjäna pengar,utan man känner sig som en påse skit! 24 år-jag har inte rånat någon bank,bara blivit rådgiven att driva mitt dåvarande företag i enskild firma av en mycket känd och dyr revisionsbyrå. Bedrövligt,tycker jag-men vad fasen händer bland våra politiker? 24 år? 1/3 del av livet på sill och potatis,är detta rimligt?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Sök skuldsanering

Depig: hej!. Alla mina skulder hamnade hos Krono på grund av att jag sedan år 2002 har varit och är sjukskriven. Jag har hört att om man är skuldsatt och skulder är äldre än 15 år så kan det finns an möjlighet att få bort dessa helt. Jag har levt så här i 14 år snart och ser inget ljus.
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Hej! Har du undersökt möjligheten om skuldsanering? Du kan kontakta oss på Kronofogden för att få svar på dina frågor. Du kan också kontakta Budget- och skuldrådgivaren i din kommun. Det är gratis rådgivning där man får hjälp med att t ex göra en budget eller få en överblick över sin ekonomi. Man hjälps åt att göra en ansökan till Kronofogden.

Mamma till skuldsatt: Kan ni inte går lite djupare och vara lite tuffare i er granskning.
Redaktion: Absolut. Skicka ett mail till plus@svt.se och ge oss lite input där du tycker vi behöver det. Vi är lyhörda på redaktionen.

kentakenta: Jag tycker att man var feg från myndighetens sida. Oftast tar det betydligt längre tid än 5år att få skuldsanering. För en småföretagare som hamnat i insolvens och sedan överträtt det egna kapitalet med 50% och i princip per automatik blir betalningsskyldig, så tar det 1-2år innan man kan ansöka sanering. Har man då skatteskulder så blir det avslag. Då får man vänta i kanske 5-6 år till. Under tiden är man arbetslös med existensminimum, i som i mitt fall i 6 år, innan man kan komma på tal om sanering. Sedan tar det upp till ett år innan du kan få din sanering. I praktiken skam an sedan leva på existens minimum i 5 år plus väntetiden 7 år innan saneringen kom i fråga. Det är omänskligt och inhumant att straffa ut människor på detta sett. under tiden lever du dessutom begränsat på andra sätt. Du kan inte hyra, du kan inte ha ett abonemang på telefon, du kan ofta inte ha betalkort. Sammhällets grundlivsstil kan du i princip inte deltaga i under totalt 12år...sedan ligger betalningsanmärkningarna kvar i ytterligare 2-3år. Då är vi uppe i 15år.... dvs merparten av ett vuxet liv. Det visar ju att människor inte har ett värde bara för att de överträdde 50% av ett eget kapital i en firma. Sanslöst dåligt även om det blir bättre tv att visa en 3 barns mamma som hamnar i skuld för barnen ska få mat.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Känner inte igen det du beskriver, kontakta din budget och skuldrådgivare så att du kan få veta vilka krav som gäller idag

Nicko: Får man socbidrag när man har en bostadsrätt, eller måste jag sälja den? Jag bor ju billigare här än i en hyreslägenhet.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Det brukar inte vara något hinder att man har en bostadsrätt

Tomas : Om man i ca 10 års tid har betalat det dubbla beloppet i utmätning mot vad grundskulden var o fortfarande har mer kvar i skuld hos kronofogden än grundskulden var,ska man då behöva gå med skuldsanering i 5 år eller finns det möjlighet att man får kortare tid?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Man kan ansöka om att få skuldsanering på kortare tid

Berra: Hur ok är det att låneföretag små som stora tillsammans lånat ut ett antal 100 tusen tillsammans trots att personen endast haft sjukpenning. Har liknandes kännedom om det Kristina lyfter med skillnaden att den skuldsatte inte längre är i livet. Och då blir det ju en rejäl soppa milt sagt. Det märkliga med att det är enda gången förmodligen som låneföretagen inte har nån bandinspelning på dealen. Är det ovanligt att låneföretag inte har nån ljudinspelning när de hävdar ett datum som de ringt.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Man kan ju bestrida skulden om man anser att den är oriktig

Storskulder: Jag har stora skulder och betalar mina skulder och lever under existens. Hur kan jag då skuldsanera. jag har frågat om hjälp men inte fått någon. Kan du visa vad jag kan vända mig till?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Vänd dig till din kommun och be att få prata med en budget och skuldrådgivare, det är lag på att alla kommuner ska erbjuda den tjänsten

Malin: Varför finns de inte en högre åldersgräns på snabblån
Redaktion: Det finns lite olika gränser hos olika bolag. 18, 20 och 21 år har jag sett. Ev ser utredningen över just detta.

Sigge: Vad finns det för poäng med snabblån?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: You tell me :-)

m.: Omkring 50 000 ansökningar om betalningsföreläggande inkom till kronofogden avseende snabblåneskulder. Som jag förstått saken så är det väldigt vanligt att en del personer tar väldigt många lån som inte återbetalas. Jag undrar därför hur många personer det är frågan om som årligen har snabblåneskulder hos kronofogden?
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Hej! Vi har ingen statistik om hur många personer som har skulder på grund av snabblån. I vår statistik har vi endast antalet inkomna ansökningar.

Carina: Om man är överskuldsatt och arbetslös = låg inkomst och skulder som man vet man inte kommer att kunna betala inom överskådlig tid pga av arbetslöshet - vad är bäst: Att man först försöker få en avbetalningsplan med respektive låneföretag och sedan prata med Kronofogden? Ska man ansöka om Skuldsanering snarast? Hur gör man helt enkelt - alltså i vilken ordning?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Svårt att svara på utan att se din ekonomi, ha hjälp med att strukturera upp den av budgetrådgivaré eller din bank

yolo: Varför stannar en betalningsanmärkning kvar i tre år?
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Svaret på den frågan kanske finns hos kreditupplysningsföretagen som sätter betalningsanmärkningarna.

Anders Westerlind: Kan någon svara på varför detta ockerfenomen kan få fortsätta år efter år? Det slår bara på folk som redan har det tufft, kronofogden dignar av nya ärenden. Förbjud detta omedelbart!
Redaktion: Låneföretag finns för att det finns människor som inte har råd med sina omkostnader och att låneföretagen kan tjäna pengar på det. Låneföretag kommer inte att förbjudas men reglerna kommer att ses över.

Danne: Hej Peter! Danne här-fick skuldsanering efter 18 år,men fick utbetalt en årsprovision,beroende på mycket bra sälj... tillbaka i karusellen,är det inte bättre att betala massor i skatt???
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Du borde ha begjort en omprövning om det var det som gjorde att din skuldsanering upphävdes

Åge: Hej Plus! Tack för ett bra program ikväll. Jag har haft många fördomar mot de som skuldsätter sig, oftast genom konsumtion. För några år sedan träffade jag en person som blev min vän. Då fick jag också se hur det är att vara överskuldsatt och hur en sådan person mår. Kvinnan i programmet speglar väl hur min vän mår. Programmet bekräftar också den uppfattningen jag har av min vän som som fick mig att tänka om för många år sedan. Själv har jag aldrig varit i den sitsen. Jag har dock levt på 1/3 av existensminium utan att få hjälp i min ungdom. Bakgrunden till det är helt annat än skuldsättning. På den tiden svalt jag och myndigheterna tyckte jag hade mig själv att skylla. Ingen kriminalitet låg bakom heller. Återigen, tack för ett bra program! Vänligast
Redaktion: Tack för beröm. Vi vet att det är många som känner igen sig i kvällens Plus.

kentakenta: problemet med skuldsanering är att efter många år i existensminimum så vill nog inte människor signa upp för 5 år till.....det är skrämmande att förnuftets lösning är existensminimum i 5år till när människor är arbetslösa, sjuka och redan påbörjat avbetalning med ocker ränta. Borde finnas ett flexiblare system.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Javisst, det finns ju också en del ideer om hur skuldsanering ska utvecklas.

Lilla my: Varför är det så svårt att få skuldsanering?
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Det görs alltid en individuell bedömning om man kan få skuldsanering eller inte. Kort kan man säga att ett av grundkraven är att du inte kan betala dina skulder inom överskådlig tid. Det ska också vara skäligt att du får skuldsanering. Hur och varför dina skulder har uppkommit är en viktig del i bedömningen.

Bert: Är det inte lite märkligt att det finns inkassobolag som ligger bakom snabblåneföretag? Ett resultat av att kronofogden springer deras ärenden för småsmulor.
Redaktion: Jag förstår hur du tänker. Om ett snabblåneföretag har sitt eget inkassobolag så kan man undra. Men Kronofogden behövs, det tror jag de flesta är överens om.

Berra: Jag tycker det det skall vara en LAG på att snabblåneföretagen ja alla låneföretag måste göra kreditbolag som koll på om "jag" som lånare har lånat på flera andra. Och har man runt 5 bolag redan så ska man få NEJ. Hade en anhörig som i det tysta hade oändligt många lån som upplåningar och körde all konversation på mail just för att mörka allt. Detta elände blev enormt och en rejäl soppa. Och just allt det proffesorn lyfte som skäl stämmer så väl in här. Så bättre kontroll som begränsning av antalet låneföretagen man samtidigt kan ha borde vara nåt kronofogden som kommunernas konsumentrådgivare borde kräva från finansbyrån.
Redaktion: Dels är det märkligt att de har så olika förutsättningar, dels är det intressant att just detta argument, att lånet inte kommer att synas, så ofta används i marknadsföringen.

Anders: Som Tomas frågade nyss: Hur är det möjligt att man under sisådär 10 års tid har betalat tillbaka sin grundskuld, och ändå har kvar minst lika mycket att betala tillbaka? Är det ränta som har byggts på under åren som man betalar? Det tar ju aldrig slut!
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Ränta och exempelvis inkassobolagets och/eller kronofogdens avgifter för indrivning
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: läggs på skulden och beroende på hur mycket det blir så kanske inte beloppet man betalar täcer dessa kostnader, då ökar ju bara skulden

Lubbe: Jag har en skuld på ca 10 000 samt studielån. Eftersom de 10 000 kr i skuld är kopplade till en kredit på ett kreditkort tror jag att det kan vara en grund till att jag får oerhört många telefonsamtal och reklambrev från olika kreditbolag. 1) Brukar dessa låneföretag ta reda på vilka som redan står i skuld? 2) Är inte detta förfarande i sådana fall rätt avslöjande att man just vill fånga folk som redan är i skuld?
Redaktion: Om man köper mycket glass på sin livsmedelsbutik så får man förr eller senare en hel del erbjudanden om just glass. Plus vet inte hur låneföretag agerar, men det skulle förvåna en smula om de inte försöker leta upp troliga kunder snarare än att jaga på måfå.

Malin: Hur lång tid går de oftast mellan inkassobrev och kronofogdenbrev?
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: Hej! Det kan gå snabbt från det att du inte betalar en räkning tills att det hamnar hos Kronofogden. Det kan gå på bara några veckor. Det beror på vilka rutiner fordringsägaren har. Ring oss och kolla vad som gäller för dig, 0771-73 73 00.

Karl.j : Jag brukar köpa minnes kort till telefon och surfplatta men minnet är aldrig det som står förpackningen utan det brukar vara på typ 29gb när det står 32gb ska inte förpackningen stämma med varan ?
Redaktion: Det här var ett skönt avbrott. Vi kollar på det. kanske har vi ett jobb till våren. Tack för tipset.

Gordonas: Jag va nära ta en sms lån men min bästa kompis stoppade mig för han visets om att de är dåligt att ta sms lån
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Bra vänner är mycket värt! Försök lösa dina problem utan snabblån, då kostnaderna är jättehöga, lycka till

Alf Andersson: Med djup indignation i rösten påståd programledaren att staten agerar torped för att driva in skulder. Menar hon att indrivningen borde överlåtas till privata aktörer - t.ex MC- gäng?
Redaktion: Det var ett sätt att spetsa till frågan. Det är inte en bra idé att lägga ut det på MC-klubbar.

Zorro: Ignorerar ni vissa frågor eller är det bara en jättestor kö med frågor?
Moderator: Vi försöker svara på så många som möjligt men dels är det svårt att hinna, dels kan vissa frågor vara svåra att ge ett bra svar på här på rak arm.

Mamma till skuldsatt: Ni borde granska låneboag som ger lån till ungdomar på upp till flera hundra tusen utan särskilt omfattande kreditprövning. Hur ARN bedömer olika fall, det borde också granskas. Inte så ofta som kreditprövningen är för svag. Varför har ungdomarna ingen förskring i fall de inte kan betala? Det borde vara lag på det. Ungdomarna har inte en chans, de får stå sitt kast verkar det som.
Redaktion: Om ett bolag gett lån på flera hundra tusen utan kreditprövning till en ungdom så vill vi veta mer. Maila plus@svt.se och berätta hela historien.

Alecca: Varför ingår inte datamaskinen och internet i benificiumet? Det behövs ju mer idag än färgtv för att kunna sköta sin ekonomi (bankerna tar inte fakturor gratis eller alls) och söka jobb och sköta myndighetskontakter?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Javisst, dator och bredband är ju självklart att man måste ha idag, jag håller med dig. hoppas på en ändring av detta

Alecca: Borde det inte vara ett bedrägeri eller stöld att köpa en vara på faktura och sedan strunta i att betala räkningen det är ju rimligtvis samma sak som att sno något från en affär fast man snor från långivarna istället för affären
Redaktion: Har man köpt ska man betala. Ikväll har vi sett att lånebolagen tar ut svängarna lite extra för att hitta kunder. Det var där vi ville sätta fingret.

Christer: Vi kan nu konstatera, att Alliansregeringen hade beslutsvånda och inte åstadkom någonting under 8 års regerande. Detta trots att man hade alla fakta i två utredningar. Uselt! Eller vad tycker ni? Tror ni på någon förbättring efter ny utredning?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Vi får hoppas att man kan kan fatta något beslut snart, det var en hel del saker i utredningen som var bra

Rolf: Om UC:s kunder delar med sig av lånebilden, borde det inte då finnas fog att titta på något liknande för övriga kreditupplysningsföretag? Ett register för snabblåneföretagen att nyttja så att de kan se vilka andra lån man har från sms-lånebolag tex?
Redaktion: Det vore logiskt. Det skulle betyda att vissa lån aldrig togs och att det totala problemet minskade. Ring din närmaste riksdagsman/kvinna och tipsa.

Kasper: Är inte ocker olagligt? Banker / kreditföretag , som ger riskfyllda lån bör få ta ansvar för därigenom självförvållade förluster, precis som andra "spelare" / "äventyrare" - något för lagstiftaren! Köper jag en lott, får jag stå för "förlusten" om det är en nitlott! För låntagares bedrägerier finns väl skydd i brottsbalken!?
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Det är ju tyvärr svårt att fastslå vad som är ocker.

Zorro: Hur kommer det sig att kronofogden inte tar hänsyn till vissa typer av utgifter vid löneutmätning, exempelvis CSN-lån?
Tina Häggmark, kommunikatör Kronofogden: När en utredning görs om löneutmätning tas det hänsyn till hushållets inkomster. För att klara försörjningen är man alltid garanterad att behålla ett visst belopp som kallas för förbehållsbelopp. Det ska räcka till b la mat, hygien, telefon, el m m. Beloppet varierar beroende på din familjesituation. Du kan läsa mer om löneutmätning på www.kronofogden.se

Åge: Peter Hedströms förklaring kan jag skriva under på. Tomas undrar hur det är möjligt att skulden är lika stor efter 10 års betalning. Min vän fick en löneutmätning på 7000 kronor per månad. 800 kronor av dem gick till att betala på kapitalskulden. Resten gick till räntor (vissa så höra som 36%), påminnelseavgifter, inkassoavgifter, aviavgifter och Kronofogdens avgifter. Av 84000 kronor i löneutmätning per år minskade kapitalskulden med 9600 kronor. Med en kapitalskuld på drygt 300000 kronor skulle det ta drygt 31 år att bli skuldfri. Min vän skulle under den tiden ha betalat nästan 2,4 miljoner kronor i enbart kostnader. Min vän är en kassako hos inkassoföretagen.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Din vän bör absolut söka skuldsanering

Moderator: Nu börjar vi snart att varva ned, så har ni någon sista fråga, skynda skriva!

Berra: Hej Peter "Oss"i mellan nu så har det löst sig för den person som blev kvar med allt då man fick göra en namnunderskriftkoll för att bevisa oskulden. Det var så nära,nära att personen betala en rejäl summa nån månad efter det uppdagats men ändrade sig och tog strid. Och detta företag hade efter några "mindre" lån i början sen tagit in den andre som medlånare utan dennes vetskap. Och där brister ju lånbanken rejält milt sagt.
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Bra att det löst sig

Ensamstående mamman: Väldigt bra att PLUS tar upp detta. Men tycker fokus legat för mycket på snabblåneföretagen. Jag tycker det är lustigt att man inte nämner hur omöjligt det är att leva som ensamstående med barn. Jag skilde mig för 4 år sedan, har två barn bor i en tvåa i Stockholm, barnens pappa kan inte betala något för barnen p g a en skatteskuld. Trots att jag jobbar heltid med en lön på 30 000 kr har jag inte haft pengar till kläder, fritid och semester. De första två åren tog jag av de besparingar jag hade. Men när de tog slut var jag tvungen att låna för att bekosta barnens fritidsaktivteter, köpa kläder o s v. Nu har jag förutom CSN flera smålån som kostar varje månad och finns inget jag kan göra. Har numera svårt att t o m få ihop till mat. Är människovidrigt hur CSN bemött mina ansökningar om nedsättningar (fått avslag två gånger - när man försöker att hitta förebyggande åtgärder själv). Och får ingen hjälp what so ever från samhället i övrigt (försäkringskassan, socialen) förutom 200 kr i bostadsbidrag. SIgnalen är skilj dig inte, utbilda dig inte (åtminstone inte om du måste ta studielån). Ska det verkligen vara så här? Barnen blir hårt drabbade eftersom de inte får växa upp på samma villkor som andra barn. Problemet är att människor som är arbetslösa, ensamstående med barn eller sjuka inte får tillräckligt i ersättning för att klara sig. Det är där skon klämmer - man tvingas att ta lån för att hålla näsan över vattenytan. Lösningen är att höja ersättningarna till skälig nivå och att ändra "inkvalnings-reglerna" så att det blir lättare för människor att få hjälp. Hade inte kyrkan hjälpt mig och mina barn ekonomiskt vet jag inte var jag hade varit idag. Men är det inte samhället som i första hand ska stå för ett skyddsnät i dessa fall?
Redaktion: Jag tror många känner igen sig i din berättelse, som hamnat i en ond spiral man inte kan ta sig ur.

4-barns mamma: Efter mycket stress i min livssituation och utmattning klarade jag ej längre av min ekonomi. Det var den del jag rent tragiskt kunde släpp då jag inte kände att jag nånsin skulle klara det. Nu har jag skulder hos kronofogden och det växer varje månad. Har haft så mycket att kämpa med och ekonomin blev lidande vilket således leder till mer svårigheter. Det känns som en ond cirkel... Nu kan jag bara be och hoppas att när min hälsa och situation är bättre får jag leva med detta. Som en konsekvens av det som redan varit svårt. Jag hade extremt svåra marginaler efter separation, långvarig sjukskrivning och tuffa utgifter som gjorde att det blev för mycket. Tex var jag tvungen att gå till tandläkaren, bara en sån sak gjorde att jag var tvungen att betala allt på en gång eftersom jag inte fick avbetalning.. Det blir liksom bara fel och stjälper. Vad borde/kan jag göra... Måste ju orka läka innan jag kan få in mer pengar...
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Förstår att det är svårt, ta hjälp att strukturera upp din ekonomi av budgetrådgivare och kom ihåg att Kronofogden ofta tar hänsyn till tandläkarkostnader. Lycka till

Empatisk: Varför kastar ni inte Sveriges så kallade socialförsäkringar, "skyddsnätet", i soptunnan? Har ni sett något exempel på ett större bedrägeri i Sverige?
Redaktion: Plus är noga med att det ska vara en (gärna tydlig) konsumentvinkel på inslagen. Att granska socialförsäkringar kan ev bli ett Plusjobb, men i många fall hamnar det utanför vår granskning.

Zorro: Om man är skuldsatt, men råkar ha arbete ökar också kostnaderna såpass att man kan hamna i värre situation än om man inte hade jobb. Exempelvis underhåll, CSN och dylikt. Varför samarbetar inte Försäkrningskassan, CSN och Kronofogden så att man erbjuds chans att komma ifatt snabbare? Försäkrningskassan tar inte hänsyn till löneutmätningen när man ansöker om anstånd. Kronofogden lämnar inte utrymme för CSN. Det är många bitar som sätter käppar i hjulen för skuldsatta!
Peter Hedström, budget- & skuldrådgivare: Svårt att svara på, vi som jobbar med budget och skuld skulle också många gånger tycka att de olika myndigheterna kunde vara lite mer samspelta och flexibla för att de drabbade ska kunna ha ett drägligt liv och inte hamna ytterligare i skuld

Moderator: Nu är klockan 23 och vi avslutar chatten! Tack för alla frågor och engagemang.

Moderator: Behöver du hjälp, kan du vända dig till din kommun för rådgivning om privat budget och skuld. Mer information om Kronofogden på deras hemsida: https://www.kronofogden.se/