SVT2Tisdagar

Ligger bakom en lång rad storskaliga bluffar

Foto: SVT

I dagsläget har flera tusen personer lämnat in polisanmälningar mot företaget som skickar ut krav-sms på en straffavgift för otillåten nedladdning av porrfilmer. Men vem eller vilka är det som ligger bakom egentligen? Enligt Plus expert pekar det mesta på Dennies Pettersson, en man som i snart femton års tid rört sig i gråzonen mellan företagande och olaglig verksamhet.

Ett mycket stort antal svenskar har fått sms med skadeståndsskrav och anklagelser om att olovligen ha laddat ner porrfilm i sina mobiler. Flera tusen polisanmälingar har gjorts. Men de som inte betalat till företagen J.D. Finance eller LDB Finans har fått se sina personuppgifter dyka upp på en sajt där företagen hänger ut påstådda porrsurfare.  

Ett namn som ständigt dyker upp när Plus granskar saken närmare är Dennies Pettersson. Vi vill ta reda på mer om honom och vänder oss därför till journalisten och IT-experten Peter Forsman för en kartläggning av Dennies Petterssons karriär.

Det visar sig finnas en hel del intressant historik att gräva fram.

- Dennies Pettersson har sysslat med oetiska och gråzons-verksamheter med hjälp av internet från 1998 och fram till i dag, säger Peter Forsman.

Från modemkapning till lotteribluff
Dennies Petterssons bana går från modemkapning på nittiotalet,vidare till tveksamma kreditupplysningstjänster och snabblån på nollnolltalet, samt bil- och husvärderingssajter.

På senare år har Forsman funnit kopplingar till den uppmärksammade lotteribluffen Waplotto. Och till sist landar vi i de aktuella skadeståndskraven för påstådd porrsurfning.

Använder sig av utländska bolag
Dennies Petterssons CV liknar nästan ett arkiv över de ämnen som figurerat i Plus under det senaste decenniet. Uppläggen för de olika verksamheterna skiftar, men vissa saker är genomgående, menar Peter Forsman:

- Det jag hittar som gemensamt är framförallt att man ofta använder sig av utländska bolag som avsändare av fakturorna eller de påstådda penningkraven. men sen att betalningarna ska landa hos svenska verksamheter eller privatkonton.

Varifrån kommer telefonnumren?
Peter Forsman har också en uppfattning om var Dennies Pettersson hämtat alla de telefonnummer som hans massutskick gått ut till.

- Sannolikt så bör det vara så att han har köpt dem. Det ska finnas små luckor där vissa mindre nogräknade aktörer sålt den informationen vidare till tredje part, säger Peter Forsman.

Tror inte på Petterssons ”bevisning”
Men kan det ändå vara så att Dennies Pettersson kan bevisa att personerna han skickat sms till faktiskt laddat ner filmer?

Peter Forsman är skeptisk:

- Det har han hävdat med alla verksamheterna. Jag har sett lite filer där han har skickat över olika påstådda IP-nummer men det finns inte bevisat i någon ända. Utan det är ett halvår till ett år gamla loggfiler som inte går att bekräfta någonstans.