Luft/vattenvärmepump ingen höjdare i norr

Energimyndighetens Anders Odell.

Att förvänta sig att en luft/vattenvärmepump ska ge halverade uppvärmningskostnader i norra Norrland tror inte Energimyndighetens Anders Odell på: “Det låter inte sannolikt”.

Niklas och Zandra har fått höra av Varmt Hem att deras luft/vattenvärmepump ska ge en effekt på 10 kWh ner till -15 grader, först när det blir kallare än så ska de behöva stödelda. Men värmepumpen de köpt orkar inte ens hålla huset varmt vid nollgradig utetemperatur.

Anders Odell från Energimyndigheten kommenterar den finstilta produktinformationen om den här värmepumpen. Där ser man att effektiviteten sjunker snabbt när vinterkylan drar in. Vid – 15 grader så får man bara ut 4,5 kWh:

-  Det är alltså under hälften, säger Anders Odell och syftar på skillnaden mellan den faktiska effekten och den som Niklas och Zandra säger att de blivit lovade.

- Våra tester visar att om den här värmepumpen installeras i södra Sverige så kan den ge en besparing på upp till 60 procent. I ett kallare klimat, som i det här fallet, så kommer besparingen att bli betydligt mindre.

Osannolik besparing
Den besparing på 40-50 procent som Niklas och Zandra blivit förespeglade tror Anders Odell inte på:

- Det låter inte sannolikt, säger Anders Odell.

VVS-installatören Robert Svensson, som också är verksam i södra Lappland, menar att luftvärmepumpar inte är något han rekommenderar vid dessa breddgrader annat än i absoluta nödfall:

- Påstår man att en luft/vattenvärmepump fungerar lika bra som en bergvärmepump, då har man väldigt tunt på fötterna.