SVT2Tisdagar

Plus testar brusreducerande hörlurar

Plus testar hörlurar.
Plus testar hörlurar.

Är du trött på tåg- och flygplansbuller och lyssnar hellre på musik eller en podcast? Plus testar vilka lurar som är skönast, reducerar bruset mest och har bäst ljudåtergivning.

Ibland kan det vara skönt att koppla bort alla ljud man har runt omkring sig, inte minst i högljudda och bullriga miljöer. I dag finns det flera brusreducerande modeller på marknaden och vi har testat fyra stycken som varierar i prisklass.

Vi bedömer ljudåtergivningen, brusreduceringen och komforten och våra testprodukter är:

 •  HQ HP138 – 325 kronor
 • SONY MDR-ZX550BN – 789 kr
 • AKG K495 NC – 1.490 kr
 • BOSE QuietComfort 25 – 2.990 kr

Komfort

Ett vanligt användningsområde för den här typen av hörlurar är långa resor. Många vill fly bruset från till exempel buss- eller flygmotorer, och ska lurarna bäras länge blir komforten en viktig faktor.

För att ta reda på villken modell som är skönast låter vi 61 personer pröva lurarna, och innan testet anonymiserar vi lurarna så gott det går genom att täcka logotyperna med tejp.

Trenden är tydlig – lejonparten föredrar den dyraste varianten och listan rangordnas helt efter prisklass. HQ:s lurar kom sist och gick dessutom sönder efter att cirka tio personer testat dem. Plastbandet mellan hörselkåporna sprack och ett nytt exemplar plockades fram.

Bekvämaste lurarna

 1. Bose – 56 procent
 2. AKG – 23 procent
 3. Sony – 15 procent
 4. HQ – 7 procent

Brusreducering

Hur bra är lurarna på att ta bort bruset? Roger Johnsson är biträdande professor i teknisk akustik vid Luleå universitet, och han hjälper oss att mäta. Roger spelar upp tre olika ljud i 20 sekunder vardera, och mäter sedan hur mycket ljud som tar sig in till örat, både med och utan brusreduceringen påslagen. Till sin hjälp har han ett så kallat konsthuvud med inbyggda mikrofoner.

Rogers test visa tydliga skillnader. Sony och HQ placerar sig i botten medan de dyra lurarna från Bose vinner en jordskredsseger. 

Ljudtrycksminskning (Decibel):

Flyg:

 1. Bose -18,1 db.
 2. AKG -9,5 db.
 3. Sony -4 db.
 4. HQ -3,8 db.

Buss:

 1. Bose -15,3 db.
 2. AKG -9,2 db.
 3. HQ -4,7 db.
 4. Sony -3,7.

Cafésurr:

 1. Bose -18,8 db.
 2. AKG -9,2 db.
 3. HQ -8,3 db.
 4. Sony -5,3 db.

Ljudåtergivning

Trenden ”smakar det så kostar det” fortsätter även om HQ:s billiga variant slår Sony på fingrarna i brusreducering. Men vi vill också veta vilka hörlurar som låter bra, och för att testa  ljudåtergivningen kallar vi in en expertjury:

 • Frida Selander, artist och låtskrivare
 • Pelle Henriksson, producent/ljudtekniker
 • Anna Velander, producent och musiker
 • Henrik Oja, producent och musiker

Innan testet anonymiserar vi lurarna så gott det går genom att täcka logotypen med tejp. Sedan får juryn lyssna på samma låt, Björks ”It's oh so quiet”, samtidigt som vi spelar upp olika typer av störande ljud i rummet.
– De här känns som nåt man försöker lura barn med,  säger Henrik Oja, och får gehör av resten av juryn angående HQ:s modell. 

Och lika överens om vilka lurar som är sämst, lika överens är man om vilka som är bäst. AKG får plus för riktigt bra ljudåtergivning, men kombinationen ljudåtergivning och brusreducering klarar Bose bättre och vinner därmed samtliga kategorier.

Bäst i test – Bose.