Fettreduceringsbluff med många lurade

Foto: SVT
Så här går Slim fit pro-behandlingen till.

Fettreducering utan operation eller biverkningar lovade behandlingen, men gav bara brännsår på magen. När Plus nystar i saken hittar vi många lurade. Inte bara kunder, utan också de som utfört behandlingarna.

Yvonne, som egentligen heter något annat, ville bli fin till semestern. Nu tycker hon det är pinsamt att hon var så naiv och trodde på metoden som skulle minska putmagen. Yvonne fick ett paketpris på behandling med fettreduceringsmaskinen Slim fit pro.

- Efter tredje behandlingen stack det väldigt och jag var lite öm och sedan kände jag på magen att det kändes konstigt, berättar Yvonne. Jag tittade i spegeln och då blev jag jätteförskräckt för det var små sår. 

Hon känner sig lurad på de 2000 kronor hon betalat, och avbryter behandlingen.

Lät bra
Britt-Marie Gundesdotter var den som behandlade Yvonne.
- Jag slutade behandla kunder direkt när jag fick reda på Yvonnes skador, berättar Britt-Marie Gundesdotter.

Hon har hyrt Slim fit pro-maskinen, som nu står och samlar damm. I efterhand känner hon att det var naivt att tro på den.
- Men allt lät strålande, och det fanns inga misstänksamheter.

Över telefon fick hon lära sig hur knapparna på apparaten fungerar, men inte vad som händer i kroppen. Enligt uthyraren ska fettet smältas med hjälp av ultraljud, värme och radiovågor, och försvinna.

Möjlighet blev skuldfälla
Nu sitter Britt-Marie och åtminstone 13 andra fast i ett hyresavtal på Slim fit pro för 3 999 kronor i månaden plus moms i 54 månader, en slutsumma på cirka 216 000 kronor plus moms. Hon törs inte göra fler behandlingar, och känner sorg.
- Tänk om jag skadat äggstockarna på unga tjejer. Jag har inte en aning.

Britt-Marie menar att det ändå är Christian Bogensberger på Slim Fit Center som bär ansvaret, eftersom han hyrde ut maskinerna.
- Han sade att de var godkända av Socialstyrelsen och Elsäkerhetsverket.

Bogensberger säger att det inte är han utan ett finansbolag som hyr ut Slim fit pro-maskinerna. Men han medger på Åsa Avdics fråga att han var inblandad under uthyrningsfasen.
- Självklart, det är inga konstigheter med det. Det finns inget farligt med maskinen som det sprids på nätet och så vidare, säger Bogensberger.

Plus test visar att kontaktytan på apparaten kan bli uppåt 73 grader varm, en temperatur som kan ge brännskador på hud.
- Du håller den inte still mot magen i 30 minuter, säger Christian Bogensberger.

Sålde vidare
När Åsa Avdic lägger fram professor och överläkare Stephan Rössners uttalande om att det helt omöjligt att bryta ner fett på det här sättet säger Bogensberger:
- Det är ingen diskussion jag tar här och nu, det finns ju andra som påstår att det fungerar.

Varför ska någon betala närmare 4000 kronor plus moms i 54 månader för maskinen, undrar Åsa Avdic.
- Det borde Nordea Finans som är med i det hela svara på. De har inte kontrollerat de här sakerna med oss, vad som ligger bakom det hela. Varför är det bara en del av kunderna och inte alla i så fall som är missnöjda? säger Christian Bogensberger.

Hyreskontrakten på apparaterna har nämligen sålts till Medical Leasing, ett finansbolag för medicinska produkter och hela kliniker, som i sin tur sålt dem vidare igen. När Britt-Marie fick veta mer om maskinen bestred hon fakturorna. Då blev hon stämd på 233 000 kronor av Nordea Finans, som köpt uthyrningskontrakten och maskinerna från Medical Leasing, och nu driver in pengarna.

Uteblir från mötet
Christian Bogensberger vill gärna prata mer med Plus och vi stämmer träff för att han ska få lägga fram sin sida av saken. Han får bestämma dag, tid och får två veckor i förväg veta vad intervjun ska handla om. Han får ha med sin advokat och vi bekostar hans resa - men han dyker aldrig upp till det avtalade mötet.

I stället kommer ett sms där Bogensberger meddelar att han inte vill vara med, att han inte fått tillräckligt med information, att allt är en förtalskampanj mot honom, och att han ska stämma SVT om vi inte redovisar den dokumentation som vi just då står och väntar på. Han ska också stämma fler salongsägare.

14 personer stämda
Slim Fit Center har alltså sålt hyresavtalen till Medical Leasing, som sålt dem vidare till Nordea Finans. Britt-Marie Gundesdotter och 13 kollegor är nu tillsammans stämda på 2  911 238 kronor. Och kanske ska Nordea Finans sälja maskinerna vidare. Hur kommer det sig att de gör affärer med såna här maskiner?

- Finansbolag generellt i leasing- och hyresavtalsvärlden, har inte något produktansvar och vi har gett utförliga svar på era mejl så har vi inget mer att kommentera i fallet, säger Erik Durhan, presschef för Nordea Sverige.

Vändningen
Plus skickar då vårt inspelade material till Nordea. Kort därefter får vi ett mejl från Nordea Finans vd, Tina Sandvik: Nordea Finans skriver inte bara av allas skulder, på totalt nästan tre miljoner kronor, utan ska omedelbart sluta handla med de här produkterna. Och de kommer inte sälja maskinerna vidare.

Vi beklagar djupt den oro och de skador som enskilda personer enligt Plus har drabbats av, skriver Tina Sandvik. Vi välkomnar också beslutet från Elsäkerhetsverket och ser fram emot att Sverige inom kort ska få en lagstiftning i linje med många andra länder kring denna typ av produkter, eftersom vi som finansbolag varken har ansvar för produkterna eller deras säkerhet. Den uppgiften ligger på producenter, återförsäljare och myndigheter.

Ytterligare teknik granskas
SVT:s Uppdrag granskning har undersökt en annan typ av riskabel fettborttagning som marknadsförs som riskfri. Det handlar om laserfettsugning, som kan ge men för livet - läs mer på UG:s hemsida. Avsnittet sändes 17 oktober.