Matexperternas godaste kaviar för påskbordet

SVT:s matexperter Niklas Ekstedt, Lotta Lundgren och Johanna Westman lånade ut sina känsliga gommar till Plus för att avgöra vilken kaviar som smakar bäst inför påskens storhandlande.

Kaviar eller kaviaaar? Oavsett hur man uttalar det så ska den snart fram på bordet tillsammans med äggen. Påsken står för dörren.

Men vilken kaviar ska man välja? Räcker det med vanlig smörgåskaviar eller är det värt att lägga pengar på dyrare delikatess?
– En bra kaviar ska vara tillräckligt söt och ha en stark och bra umami i botten. Den ska ha ett djup i smaken, förklarar Lotta Lundgren, känd från bland annat Historieätarna i SVT.

På Plus lite för tidiga påskbord står billiga sorter som Svennes extra mild och Icas kaviar, Coops mildrökta och klassikern Kalles från mellanpristuberna och så den lite dyrare Ejderns extra fina orökta smörgåskaviar.

Klassiker i topp
Hur gick det då? Ja, ska man tro dessa gourmeter så håller klassikern än - både Johanna Westman och Niklas Ekstedt tyckte att Kalles Kaviar smakade bäst i blindtestet.
– Jag letade efter en kaviar som var ganska tydlig och som skulle passa alla i familjen, säger Johanna Westman.

De två var rörande överens även i valet av sämst smak där de höll billiga Svennes extra milda kaviar som klart sämst. Lotta Lundgren trodde att hon skulle välja den vanligaste kaviaren men tyckte i slutändan att Ejderns dyra lyx smakade som en kaviar ska smaka. Hon gillade däremot inte den billiga kaviaren från Ica.
– Icas upplevde jag som lite fetare, lite såsigare och med mindre rom.

Folket håller inte med
Det var experterna det. Men vad tycker vanligt folk? 50 personer på gatan provsmakade och klar vinnare blev den billiga kaviaren från Ica. Dyra Ejderns kaviar föll emellertid inte testpersonerna i smaken, mer än hälften tyckte att den var minst god.

Vad säger då detta? Ja, har du en tränad mun eller en mun av folket? Det är frågan du får ställa dig själv inför påskens storhandling.