Mer om brödrosten och rostbröden

blåslampa riktad mot rostskiva som brinner
Måste man ha en brödrost för att rosta bröd?

Därför blir brödet brunt och smakar godare – och så kollar vi om man kan rosta utan brödrost.

Redan de gamla romarna rostade faktiskt sitt bröd, inte bara för att det var gott, utan också för att det var ett bra sätt för att få brödet att hålla längre. Det engelska ordet toast kommer från latinets tostum som betyder rosta eller bränna. Det ska också ha varit romarna som tog med sig vanan till Storbritannien.

Den första elektriska brödrosten uppfanns i slutet av 1800-talet i Storbritannien, men den hade nästan inget gemensamt med dagens apparater. Det tog ända till omkring 1920-talet innan man kom på det här med den automatiska pop up-funktionen, och ytterligare flera år innan det kom poppande rostar för hemmabruk*.

Kemisk reaktion

Vilket är då det bästa brödet att rosta? Det är nog främst en smaksak.

– Jag rostar allt. Gammalt bröd blir som nytt, säger proffsbagaren Bodil Olofsson.

Varför är rostat bröd godare?

– Det sker en kemisk reaktion på ytan som ger den bruna färgen. Det är den så kallade maillardreaktionen mellan kolhydrater och aminosyror, som också ger en mångfald av smak- och doftnyanser, förklarar Bodil Olofsson.

Brödet får alltså faktiskt mer smak av rostningen. Maillardreaktioner är viktiga orsaker till färg, doft och smak även hos öl, choklad, kaffe och många andra sorters rostad eller bakad mat.

Måste man ha brödrost?

Om köket svämmar över av hushållsapparater, kan man kanske skippa brödrosten och använda något man redan har hemma? Karin testar om det funkar att rosta brödskivan i ugn, i stekpanna, med hårtork, plattång, över levande ljus, på startmotorn i bilen, i våffeljärn, och med blåslampa. Se hur det gick och referatet av de färdiga brödskivorna i videoklippen!

* I programmet säger vi att pop up-funktionen uppfanns runt 1930-talet, men det skall alltså vara 20-talet.