SVT2Tisdagar

Möt Plus nya programledare

Foto: Andreas Nilsson
Josephine Freje.

Till vårsäsongen 2015 tar den grävande reportern Josephine Freje över som programledare i Plus. – Det känns otroligt viktigt och spännande att fortsätta jobbet som Åsa gjort, att få alla lurendrejare där ute att skaka, säger Josephine Freje.

Från och med säsongsstarten i februari 2015 är det inte längre programledaren Åsa Avdic som slänger dåliga företag och produkter i tunnan på SVT:s legendariska konsumentprogram Plus. Josephine Freje, som bland annat jobbat som reporter för Uppdrag granskning och P1 Kaliber, tar över.

– Det är verkligen ett hedersuppdrag att få jobba med Plus som sänts sedan jag gick i grundskolan. Det är uppenbarligen ett program som behövs. Alla blir vi någon gång blåsta, men vi måste sluta skämmas och tillsammans se till att de som lever på att luras inte kommer undan, säger hon.

Josephine Freje, också känd som Gräv-Josse i P3, har fått Pennskaftspriset och RFSL:s regnbågspris, samt nominerats till Guldspaden för sina tidigare granskningar. Det har bland annat handlat om friska foster som aborterats av misstag, samt hur funktionshindrade våldtagits av förare i färdtjänsten. Hon är nu utlånad till Plus av Götalands gatutidning Faktum, som säljs av hemlösa och socialt utsatta. Där har hon som grävchef granskat hur psykiskt sjuka kommer till skada och dör på grund av vårdens bristande säkerhet.

Ny roll

– Jag kommer göra samma sak på Plus som på Faktum: gräva i de frågor som rör folk utan makt som har blivit lurade av folk med makt.

Josephine Freje betonar att det inte bara är pengarna som svider när någon gått på en bluff, utan känslan av att känna sig korkad.

– Men allt för ofta är man inte ensam. Vi på Plus vill finnas där för alla konsumenter och göra vårt bästa för att städa upp i den djungel av mygel som finns, säger Josephine Freje.

Hon är också nervös inför det nya uppdraget.

– Jag är ju grävande reporter och det är första gången jag ska programleda på tv, men det känns tryggt att ha ett järngäng till redaktion med mig i ryggen, säger Josephine Freje.

Hon hoppas på att få in fler nya – och ibland kontroversiella – ämnen i Plus. Ämnen som berör även dem som står utanför medias vanliga bevakning.

Vill ha svar

– Tänk om alla tittare som går och klämmer på idéer får tummen ur, jag vill veta vilka företag som luras där ute och se om det finns fler drabbade. Det kan vara allt från fejkat halalkött till misslyckade tatueringar. Det är ju tittarna som bygger det här programmet tillsammans med oss, säger Josephine Freje.

Under hashtag #svtplus kommer redaktionen att hålla koll i sociala medier på ämnen som kan bli kommande program.

– Det roligaste ska bli att få göra ansvarsutkrävanden. Jag tror bestämt att jag är allergisk mot ickesvar som ”vi kommer ändra våra rutiner” eller ”vi kan inte uttala oss i det enskilda ärendet”. Vi på Plus vill ha riktiga svar.