SVT2Tisdagar

För mycket salt i maten

Foto: Jari Tarvainen/SVT
Mathias Andersson har undersökt salthalten i 225 livsmedel. Facit blev inte rolig.

Vi har undersökt saltinnehållet i 225 matvaror. Resultatet var nedslående, med tanke på att vi äter dubbelt så mycket salt som vi borde.

Mathias Andersson kollar salthalten i 225 olika livsmedel (se hela listan till vänster). Av dem var det 156 matvaror som innehöll mycket salt, 66 som hade en måttlig salthalt och bara 3 som hade lite salt.

Dietist kollar vårt resultat

EwaCarin Sehlstedt är universitetsadjunkt och jobbar på dietistprogrammet vid Umeå universitet. Hon tar del av vårt resultat, och Mathias undrar om det är något som sticker ut.

- Det är svårt att se några enskilda livsmedel, men det är viktigare att titta på salthalten på det man äter ofta, svarar hon.  Men jag ser ju att saltmängden skiljer sig åt i samma produktkategori, så det visar ju att det går att sänka salthalten.

Precis så är det.

Några exempel:

  • Ica flatrökt skinka har hälften så mycket salt som Pärssons rökta Emilskinka.

  • Potatismospulver Garant har 1,3 g salt, medan Coops har 4 g per 100 g.

  • Willys oxpytt är nästan tre gånger så salt som Findus gräddstuvade oxpytt.

  • Ica extra fin falukorv har hälften så mycket salt som Onsala falukorv.

  • Coops fiskpinnar är dubbelt så salta som X-tra, Findus och Ica basics.

  • First price kycklingbröstfilé innehåller tio gånger så mycket salt somTorsåsens mörade kycklingbröstfilé.

  • Nilles lättmargarin har 0,2 g salt och Ica smör&raps xtrasaltat har 1,8 g.

Så det lönar sig att jämföra.

Är det så farligt med salt då?

– Det ökar risken för högt blodtryck som i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, förklarar EwaCarin Sehlstedt.

Mathias och EwaCarin gör egna köttbullar, med ¼ så lite salt som i Coops köttbullar. Vi låter människor på stan provsmaka dem, och ingen kunde säga att det var mindre salt i de hemlagade. (Se receptet till vänster)

Konsumentföreningen Stockholm

Minna Hellman är projektledare hos konsumentföreningen Stockholm.

Varför har vi så mycket salt i vår mat?

– Dels har vi högre temperatur i kylarna i Sverige om man jämför med resten av Europa, svarar Minna Hellman. Sedan har tillsatshetsen gjort att man har tagit bort smakförstärkare och andra tillsatser och istället satt till mer salt för det är väldigt få som bryr sig om att det är mer salt. Det finns ett konsumenttryck för att minimera tillsatserna, men det trycket finns inte när det gäller salt.

– Om en restaurang vet att de får in ett gäng med italienare eller fransmän, så sparar de på saltet, fortsätter hon. Och kockar som ska tävla i andra länder, måste dra ner på saltet, om det ska falla smakdomarna på läppen.

Hon berättar vidare att det kom en undersökning från USA där de hade de minskat saltet med 30 %  i bröd.

– Till en början kanske man tycker det smakar ”osalt”, men vet man att det har positiva hälsoeffekter så köper man det ändå. Om vi får till en branschöverenskommelse, så skulle producenterna kunna ta det i steg, om alla hade samma villkor. Där finns det massor kvar att göra, konstaterar Minna Hellman.

Har saltintaget ökat historiskt?

– Ja, det är mer salt i maten generellt. När vi jämför saltkollen vi gjorde 2003, med den nu, så är det i stort sett samma.

Ingen vill börja

– I Sverige har det inte hänt särskilt mycket, vi har en dialog med industrin, och har haft det sedan 2005 ungefär, förklarar Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket. Vi kallar till seminarier om salt, de kommer, vi har diskussioner men sedan händer inget. Ingen går i bräschen, alla vet att det kommer regler förr eller senare, eller frivilliga överenskommelser, men ingen vill sätta i gång. Frågan är inte på dagordningen, som tillsatser eller fett, det finns inget konsumenttryck, då är det svårt för industrin att sätta igång arbetet.

– Det är inte helt enkelt, det har jag all respekt för, och producenterna kan inte producera något som inte säljs, det är ett samspel som är svårt, fortsätter hon.  Det som faktiskt brukar kunna skynda på debatten är när media tar upp det, så det är jättebra att ni gör det.

Coop har saltprojekt

Louise Stephan är pressansvarig hos Coop, och hon får frågan om varför de har så mycket salt i sina köttbullar.

– Saltet är en smaksättare, men visst är det en hälsofråga, så vi kommer att titta närmare på det här, svarar hon. Vi har ett saltprojekt där vi kommer att titta på 200 av våra egna varumärken. Det handlar om mat som barnfamiljer köper. Vi har förhandlingar med våra leverantörer om vilka krav vi ska ställa.

Det är väl bara att bestämma, om det är era egna leverantörer? 

– Ja, men vi tar det successivt.

När ser vi en skillnad?

– Det är redan igång och vi kör det under 2014.

Kommer köttbullarna om ett år att ha med mindre salt? 

– Jag vet inte i vilken turordning köttbullarna kommer, men du kommer absolut att hitta livsmedel med mindre salt.