”Du kan lika gärna ha klädnypor i örsnibbarna”

Foto: TT / Skärmklipp från Valkees hemsida (infällt)

En liten apparat som lyser in LED-ljus i öronen påstås hjälpa mot depression. Produkten lanseras nu i Sverige, men effekten ifrågasätts av forskare.

Att känna sig vår- eller vinterdeppig är inte ovanligt. Enligt uppgifter från Karolinska Institutet lider cirka tre procent av befolkningen av så kallad årstidsbunden depression - seasonal affective disorder, SAD.

Men nu sägs de deprimerade kunna skåda ljuset i tunneln. Valkee ljuslurar är en finsk produkt som lanseras stort i Sverige med hjälp av helsidesannonser i tidningar. Flera av Plus tittare har reagerat på påståendena i reklamen och bett oss ta en titt på Valkee.

Med Valkee pluggar man helt enkelt in ett par lurar i öronen och låter LED-ljus strömma rakt in i huvudet.  Ljuset kanaliseras enligt Valkees hemsida till ljuskänsliga områden i hjärnan och  ger en ”uppiggande effekt på humöret, energinivån och den kognitiva prestandan”. Ljuslurarna ska enligt tillverkaren användas för behandling och förebyggande behandling av årstidsbunden depression.

Omstridda lurar

Valkee ljuslurar - som är utvecklade av ett finskt företag - är mycket omstridda. Den vetenskapliga föreningen Skepsis utsåg förra året Valkee till årets mottagare av humbugpriset, Huuhaa-palkinto 2012.

Valkee har publicerat flera studier som ska bevisa ljuslurarnas effekt. Studierna är gjorda av företaget tillsammans med forskare från Uleåborg universitet i Finland. Men när det finska samhällsmagasinet MOT på YLE (motsvarande SVT) gick igenom Valkees studier, kunde de visa på att flera att forskarna från universitetet också är aktieägare i Valkee.

Efter den största studien där 89 personer deltog, skrev dessutom den forskare som ledde arbetet - Pirkko Räsänen -  till MOT att man utifrån testresultatet inte kan dra slutsatsen att ljus i öronen ger någon effekt.

Inte tillräckliga

Jerker Hetta, professor i socialpsykiatri vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, har forskat på ljusets effekter på människor. Han har läst resultaten som Valkee publicerat och menar att företagets studier inte är tillräckliga för att man kan dra slutsatsen att ljus i öronen botar årstidsbunden depression.

– Om man tror att detta är vetenskapligt underbyggt så tror man fel. Det finns inga oberoende studier som visar att ljus via öronen skulle ha någon effekt. Man kan lika gärna sätta klädnypor i örsnibbarna, säger Jerker Hetta torrt.

Fler forskare än Hetta har ställt sig tvivlande.

Oberoende studie

I mitten av november 2013 kom en oberoende studie från universitetet i Basel i Schweiz. Utifrån Valkees teorier undersökte det schweiziska forskarteamet om det var möjligt att ljus in i öronen skulle ha en effekt på vakenhet och prestanda. Studien visade att det inte gav någon effekt överhuvudtaget. I studien skriver teamet att mer forskning krävs för att undersöka långtidseffekterna av ljusterapi via kraniet.

–  Den schweiziska studien är gjord av auktoriteter på området. Valkees forskning har inte fått stöd i den studien, säger Torbjörn Åkerstedt, enhetschef på Stressforskningsinstitutet för biologisk psykologi och behandlingsforskning, som läst den schweiziska rapporten och även tittat på Valkees egen forskning.

”Inte underskatta placebo”

Jerker Hetta på Karolinska Institutet säger att Valkee naturligtvis kan ha nöjda användare ändå.

– Man ska inte underskatta placeboeffekten. Om du tror att det fungerar, så kanske det gör det. Det finns också ett begrepp inom psykiatrin som kallas beteendeaktivering – bara genom att vara aktiv och göra något åt sitt problem, så ger det vissa positiva effekter, även om metoden i sig inte hjälper.

Och så den stora frågan - kan ljus överhuvudtaget nå hjärnan via öronen?

– Det finns teorier om att receptorer i blodet inne i öronen skulle kunna sända signaler till hjärnan. Men det är teorier - det finns ännu inte tillräcklig forskning på området. De här ljuslurarna har ju funnits i flera år. Det är anmärkningsvärt att företaget inte lyckats prestera bättre studier för att bevisa sina påståenden, säger Jerker Hetta.

Härnäst: Så svarar Valkee på kritiken