Stryktåliga mobiler - så mycket pallar de

Plus testade tre mobiler som lanseras som oömma och mer tåliga än andra. Hur mycket klarar de? Går det att svara i telefonen efter en timme i -24 grader? Hur pallar mobilerna stötar och slag? Vi korar en vinnare som verkar i det närmaste oförstörbar.

Användningsområdet för mobiler har ökat samtidigt som de paradoxalt nog blivit mer ömtåliga. Trygg Hansa uppger till exempel att av de 30 000 drulleskador de hanterar varje år är skador på mobiler mest förekommande.

Så i ljuset av detta, lönar det sig att köpa en oöm mobil, hur mycket står de pall för?

Plus valde tre IP67-klassade mobiler med olika målgrupp men som alla lanseras som extra tåliga. Tungviktaren Caterpillar B10 (3 190 kr), byggjobbarmobilen Samsung Galaxy Xcover (1 390 kr) och den tuffare varianten av vardagsmobilen Sony Xperia Go (1 989 kr).

Alla tre sägs klara 30 min i vatten samt vara extra tåliga mot stötar. Men hur klarar de kyla?
Mobilerna fick ligga i -24 grader i en timme innan vi prövade att ringa med dem. Caterpillarn och Samsungen fungerade utan problem men Sonys modell gillade inte alls kylan, batteriet var helt dött.

Efter ytterligare tre timmar i kylan fungerade Samsungen fortfarande som om inget hade hänt. Caterpillarn gick fortfarande att ringa till men batteriet var nästan helt slut och skärmen rejält seg.

Klarade kyltestet men tätningen tog skada
Samsung och Caterpillarn fick inledningsvis underkänt i vattentestet, de släppte in vatten och gick inte att ringa till efter bara 15 minuter under ytan. Det visade sig dock att tätningen hade tagit skada av kyltestet dagen innan. Med två nya exemplar klarade sig både utmärkt.

I en reklamfilm för Sony Xperia Go ser man hundar gnaga på mobilen innan husse plockar upp telefonen och visar en repfri skärm. Plus lät därför en mekaniska hundkäft, med bitkraft motsvarande en genomsnittlig hund, testa skärmarnas stryktålighet.

Sämst resultat visade ironiskt nog just Sonys modell upp med ordentligt trasig skärm. Alla tre mobiler gick fortfarande att använda men endast Samsungs modell klarade sig igenom testet med en intakt skärm.

Obrukbar efter fall från en meter
Alla tappar vi mobilen någon gång så det kanske viktigaste testet var att ta reda på hur de klarar ett fall från cirka en meters höjd mot hårt underlag. Galaxy Xcover påstås vara extra stöttålig men skärmen gav vika och mobilen gick knappt att använda efter stöttestet. Sonys skärm sprack och telefonen gick inte att starta. Caterpillarn däremot, såg ut och fungerade precis som innan.

För en mobiltelefon som ska tåla hårda tag kan en obrukbar telefon efter ett fall från en meters höjd inte anses vara godkänt. Caterpillars äventyrartelefon verkar i jämförelse oförstörbar men den kostar också rejält mycket mer.