Playstation 4 vs. Xbox One

Foto: SVT
Michael Gill testar vilken konsol som har bäst grafik

Vi har ställt de två senaste storsäljarna bland tv-spelen mot varandra och testat starttid, grafik och handkontroller.

Den första kommersiella spelkonsolen kom för drygt 40 år sedan. Idag har tv-spelskonsolerna utvecklats till fullfjädrade multimediamaskiner som kan användas till lite allt möjligt. I Plus har vi testat de två senaste storsäljarna: Playstation 4 (PS4) och Xbox One. Vi har kollat start- och installationstid, grafisk prestanda, lagringsutrymme, gränssnitt och vilken som har den bästa handkontrollen. Jämförelsen av lagringsutrymme och gränssnitt finns bara på webben. Till vår hjälp har vi haft speljournalisten Michael Gill.

Start- och installationstid

Du kommer hem med ditt nya spel från butiken. Hur länge tar det innan du kan börja spela? Med spelen ”Lego: The Hobbit” och ”Destiny” mäter vi tiden det tar från att Michael trycker igång konsolen till att han kan börja spela. Xbox One visar sig vara betydligt långsammare än PS4 både i start- och installationstid. Däremot tar det nästan exakt lika lång tid för konsolerna att ladda in exempelvis nya banor när spelet väl är igång.

Med spelet Lego: The Hobbit tog det 5 minuter för PS4 och 7 minuter för Xbox One att komma igång. Motsvarande tider för Destiny var 9 minuter för PS4 och hela 24 minuter för Xbox One.

Grafisk prestanda

För att bedöma den grafiska prestandan spelar Michael Gill de två olika spelen i båda konsolerna och ser om han kan upptäcka några skillnader med blotta ögat.

– Jag har spelat till samma ställe med båda konsolerna och försöker se hur ljuset studsar på olika ytor, hur kanterna på skuggorna ser ut och så vidare, men jag ser ingen skillnad alls med blotta ögat, säger Michael Gill.

Inte heller när det gäller hur spelet flyter märker Michael Gill någon tydlig skillnad. Han upplever inte några hackande sekvenser varken på PS4 eller Xbox One.

– Det kan fortfarande vara att det finns skillnader i andra spel, men jag ser inga sådana här.

Handkontroller

För att testa handkontrollerna tar vi hjälp av Angelica Norgren, programledare för P3 Spel, och spelkrönikören Effie Karabuda. Tillsammans med Michael Gill spelar de ett fotbollsspel på båda konsolerna.

– Xbox kontroll är ett säkert kort och det finns inte mycket att klaga på. PS4 har däremot testat en hel del nytt, säger Effi Karabuda.

PS4-kontrollen har både en touchpad och en ledlampa som lyser i olika färger så att man kan se vilken av avatarerna på skärmen som hör till vilken kontroll. Dessutom har den en share-knapp så att man lätt kan dela bilder och videoklipp från sitt spelande på sociala medier.

– Xbox kontroll är klassisk men inte så spännande. Jag gillar lampan på PS4-kontrollen men är inget fan av pekplattan, säger Angelica Norgren.

Kontrollen till Xbox One laddas med separata AA-batterier och PS4-kontrollen laddas via konsolen.

Vilken kontroll är bäst?

– PS4 har bäst kontroll, den ligger bättre i handen och jag slipper stenåldersbatterier, säger Michael Gill.

– Det är väldigt jämt. Även om jag gillar att Sony Playstation testar nya grejer så är Xbox-kontrollen lite, lite skönare, säger Angelica Norgren.

– PS4:ans kontroll är lite mer innovativ så jag håller på den, säger Effie Karabuda.

Bäst i test

Vår expert märkte ingen skillnad i grafisk prestanda mellan konsolerna, men PS4 hade betydligt snabbare start och installationstid och dess handkontroll blev juryns favorit. Bäst i test blir därför Playstation 4.

Kolla vad kompisarna spelar

Det finns mycket annat att tänka på när man ska köpa en spelkonsol. Enligt Michael Gill är det viktigaste att kolla vad ens kompisar spelar på för maskin. Om man har en Xbox och vill spela spel med andra online så måste de också ha Xbox.

– Även om man har samma spel går det inte att spela med varandra på internet om man har olika konsoler, säger Michael Gill.

Han påpekar också att det finns många spel som släpps enbart till den ena eller den andra konsolen och att det är viktigt att kolla upp vilka specifika spel man är mest intresserad av innan man köper själva konsolen.

Extra månadskostnad online

Slutligen ska man komma ihåg att kostnaderna inte tar slut i och med att man köpt konsolen och spelen. Om man vill spela online krävs ett abonnemang som kostar runt 70 kronor i månaden.

– Med Xbox har man alltid behövt betala extra för att spela mot varandra på nätet, men det är nytt för PS4 måste betala där också, säger Michael Gill.

Läs mer om prestandan i artikeln under "Relaterat".