Mycket vatten i fryst kycklingfilé

De väger filéer i ett storkök.
Elisabeth Edman och Mathias Andersson väger de upptinade kycklingfiléerna.

Vi har jämfört åtta olika frysta kycklingfiléer, för att se hur mycket vatten det är i dem före och efter tillagning. Häpnadsväckande nog betalar vi för, och bär hem nästan 40 procent vatten.

Plus har fått många brev från er tittare om fryst kyckling: ”På förpackningen står det 900 g men efter upptining var vikten bara 688 g!”  -”Kan ni inte kolla fryst kyckling? Det känns ibland som halva innehållet försvinner när man töat filéerna”. - ”Jag är så jävla trött på att de sprutar in massa vatten i kycklingfilé för att öka vikten”.

Engagemanget är inte så konstigt för vi svenskar älskar att äta kyckling: 2012 åt vi 18.7 kilo per person, och under 2011 producerades totalt 78.1 miljoner kycklingar i Sverige. Ända in på 1950-talet var kyckling lyxmat i Sverige. I större butiker skaffades butiksgrillar med färdiggrillad kyckling som den med gott om pengar hade råd att köpa.

När den frysta kycklingen hamnade i djupfrystdisken på 60-talet, då förlorade kycklingen sin lyxstatus och blev tillgänglig i alla hem. Under de senaste 20 åren har konsumtionen av fågel (alltså kyckling, höns, kalkon, tuppar, gås och anka) fördubblats i Sverige. Enligt Svensk fågel så ökar konsumtionen idag både av religiösa skäl och för att kyckling är magert, lättsmält och innehåller mycket protein.

Så gjordes jämförelsen

Mathias handlar alla sorters frysta kycklingfiléer han hittar från tre stora butiker, totalt åtta sorter, både svensk och utländsk i olika prisklasser.

För att jämföra dem tar han hjälp av Elisabeth Ekdahl som är kock på förskolan Kompassen i Nyköping, där hon tillagar minst 100 portioner kyckling varje vecka. Hon är noggrann med sina råvaror och jobbar aktivt med att minska matsvinnet.

  1. Kycklingfiléerna tinades i kylskåp i 18 timmar och därefter i rumstemperatur i 6 timmar, totalt 24 timmar.
  2. De vägdes tinade.
  3. Filéerna tillagades med termometer till 72 grader i ugn, i varmluftsugn på 175 grader (motsvarar ca 200 grader i vanlig ugn). Totalt 20-25 minuter i ugn för samtliga.
  4. Sedan vägdes de tillagade.

Resultatet

Vårt resultat visar att du bär hem en hel del vatten i de frysta kycklingfiléerna. I snitt var det 38.5 procent av vikten som försvann. Den som klarade sig bäst var Icas kycklingfilé där 32 procent försvann, och den som tappade mest var Ica Basic med 43 procent. Se hela tabellen genom länken här intill.

På en del av de tinade filéerna syns flera små hål efter injiceringsnålarna.
– Det här har jag inte tänkt på hemma. Jag är förvånad över att jag inte har sett det, säger Mathias.

Däremot går det inte att dra någon slutsats om att den filé som är injicerad med mer vatten släpper ifrån sig mer vatten. Vi kan heller inte se något samband att den dyraste är bäst eller tvärtom, utan helt enkelt bara att alla sorter släpper mycket vatten. Men ska det vara så, undrar Mathias Andersson?

Krympning normalt

Gunilla Gålne som är veterinärinspektör hos Livsmedelsverket, tycker det är viktigt att konsumenten är medveten om att man måste titta på innehållsförteckningen när man köper fryst kyckling, och bilda sig en uppfattning om hur mycket vatten som är tillsatt.

– För min personliga del tycker jag att den här typen av kyckling borde heta saltvatteninjicerad kyckling, fortsätter hon.

Enligt Livsmedelsverket är det inte konstigt att kyckling krymper mellan 10 och 30 procent vid tillagning eftersom kyckling innehåller cirka 75 procent vatten i sig själv. När man tinar fryst kött så sprängs muskelceller och vattenavgången blir större. Livsmedelsverket anser också att man måste tillsätta en del vatten eftersom kycklingfilén annars blir för torr, och producenterna gör inget fel så länge de anger på förpackningen hur stor andel som faktiskt är kyckling när den ligger i frysdisken.

Matjournalist kritisk

Mats-Eric Nilsson är matjournalist och författare och han konstaterar att det finns en del tillverkare som sprutar in för mycket vatten.

– De lurar konsumenten som får betala dyrt för vatten. Man kan ju fundera över vilken råvara de har om det är ett sådant problem, så de måste spruta in en massa vatten? En del av era kycklingfiléer har 20 procent vatten, det vill säga upp till en femtedel och det är på tok för högt.

Finns det regler om hur hög vattenhalt som får finnas i frysta kycklingfiléer?

– Nej tyvärr inte, svarar Maria Donis, vd för Svensk fågel.
Det förekommer upp till 35 procent vatten, framförallt i kycklingfiléer för restaurang och storhushåll.

– I Svensk fågel har vi en policy om max 13 procent, och det måste deklareras på förpackningen. Men 50 procent av den frusna kycklingfilén som säljs är importerad, och de har ingen policy, säger Maria Donis.