SVT2Tisdagar

Bästa bärselen för barn och förälder

Vi testar tre olika bärselar och tittar på ergonomin för både barn och bärare. Vi låter också en föräldrapanel utse sin favorit.

Som småbarnsförälder skulle man ofta behöva några extra armar, och ett sätt att göra vardagen lite enklare kan vara att skaffa en bärsele.

Vi har valt att testa tre populära bärselar i prisspannet runt tusenlappen: Infantino Support ergonomisk (799 kr), Babybjörn We (995 kr) och Ergobaby Original (995 kr + spädbarnsinlägg 199 kr = 1194 kr). Vi testar bärselarnas ergonomi, alltså hur bra selarna går att anpassa till bäraren och barnet, samt låter en föräldrapanel utse sin favorit.

Ergonomitest för bärare och barn

För att bedöma selarnas ergonomi tar vi hjälp av Kine Johansen, fysioterapeut med specialisering inom pediatrik. Hon förklarar vad som är viktigast i selens utformning när det gäller barnets ergonomi:

  • Nackstödet ska hålla emot barnets huvud om det lutar sig bakåt, och får inte vika sig. Det är framför allt viktigt för små barn som inte själva kan hålla upp sitt huvud än.
  • Selen ska ge barnet en bra benställning. Bärselen ska ha en bred sittyta och brett mellan benhålen, så att barnet hamnar i en grodställning.
  • Barnet ska kunna röra sig i selen. Man vill inte att barnet blir helt låst.

– Det finns ingen tydlig riktlinje hur länge ett barn kan sitta i bärselen. En grundregel när det gäller spädbarn är att variation är viktigt, de får inte bara vara i en position, säger Kine Johansen. Men ett friskt barn skulle behöva sitta extremt länge i selen innan det kan bli skadligt. Det är viktigt att lyssna på barnet – verkar det missnöjt kan det va dags att byta position.

För den som bär selen är det viktigt med ett rejält höft- eller midjebälte och vadderade axelband som sprider belastningen från barnets tyngd över flera punkter på kroppen. Som modell i testet har vi bebisen Linn, 3 månader, och hennes pappa.

Kine Johansens bedömning av selarna:

Infantino, barn: Ger dåligt stöd för barnets huvud, föräldern måste hålla huvudet på mindre barn hela tiden. En bebis i Linns storlek har bra rörlighet för huvudet men sämre för armarna, och benen blir låsta i grodposition inne i selen. Bärare: Brett midjebälte och vadderade axelband ger bra avlastning för bäraren.

Ergobaby, barn: här behöver Linn spädbarnsinlägget som kan köpas till selen. I det blir hon väldigt inbäddad, med bra nackstöd men begränsad rörlighet för huvudet. Man bör hålla koll så att barnet inte blir för varmt. Kroppen hamnar i grodposition som är bra i sig, men här begränsas rörligheten för ben och armar. Bärare: På baksidan av selen finns en rem som håller ihop bärremmarna i ryggen. Den hamnar ganska högt upp, och när barnet blir tyngre är det risk att det glider ännu högre upp och ger belastning på nacken för bäraren. Remmen går visserligen att justera, men placerar man det för långt ner blir det istället svårt att nå för föräldern. Ett brett midjebälte och breda, vadderade axelremmar är bra.

Babybjörn, barn: Vår tremånaders bebis blir inte lika hopkrupen i denna som i Infantino, och har plats att röra både armar och ben. En hög stadig ryggplatta ger bra stöd åt barnets bål och huvud. Bärare: Midjebältet är okej, axelbanden är aningen smalare och mindre vadderade än övriga, men å andra sidan är de svängda i formen vilket minskar risken för att de ska hamna för långt ut på axlarna.

Resultat: Alla selar får godkänt av Kine Johansen vad gäller föräldern/bäraren, och det mest utslagsgivande blir barnets ergonomi. Vinnare i deltestet blir selen från Babybjörn We, med bra stöd och rörlighet. Selen från Ergobaby blir tvåa och Infantinos kommer sist i ergonomibedömningen, främst för bristen på huvudstöd.

Användartest: Föräldrapanelen

Efter vinst i ergonomitesten är bärselen från Babybjörn favorittippad inför sista testmomentet då vi ska låta de verkliga proffsen – småbarnsföräldrarna själva – utse sin favorit bland selarna.

Vi låter tre föräldrar på Tegs öppna förskola i Umeå med barn i åldern 4-10 månader testa selarna. De får sätta betyg på en rad olika aspekter: hur lätta selarna är att förstå och ta på och av, hur lätt det är att justera band och spännen, hur bekväma de är för barn och förälder, samt ge ett helhetsbetyg på varje sele.

Hela resultatet och föräldrarnas kommentarer ser du i tabellform här. På det stora hela är föräldrapanelen rörande enig. Klart sämst gillar de Infantinos sele som upplevs ”billig”, krånglig och obekväm. Klar favorit blev Ergobabys sele, som de tycker känns genomtänkt och funktionell.

Totalresultat

När vi testar tre bärselar för omkring tusen kronor, är det jämnt i toppen. Babybjörn We gick segrande ur ergonomitesten, medan Ergobaby Original tog hem storslam hos föräldrapanelen. Det som avgör matchen denna gång blir priset, och eftersom Babybjörn We är lite billigare så utnämner vi den till Bästa Köp i Plus bärseletest.