SVT2Tisdagar

Plus testar brandsläckare

personer sprutar med brandsläckare framför en brandbil

Sommaren närmar sig och det börjar bli dags att se över brandskyddet på grillplatsen och i sommarstugan. Vad passar väl bättre då än ett brandsläckartest?

Vi testar tre olika sexkilos pulverbrandsläckare: Nexa och Housegard som är lite billigare, och så den lite dyrare Presto. Alla tre har effektivitetsklassning 43A 233BC, vilket är den typ av brandsläckare som rekommenderas för lägenhet, villa och fritidshus. Märkningen betyder att släckaren kan släcka bränder i tre typer av material: fasta material, vätskor och gas. Det betyder också att släckaren är labbtestad för att klara en viss storlek på själva branden.

Vi testar pulversläckarna dels genom att låta en panel bedöma användarvänligheten, och dels så kollar vi vilken som räcker längst, både i tid och räckvidd.

Deltest 1: Användarvänlighet

En pulversläckare i storlek med dem vi testar räcker mycket kortare tid än många tror, bara ungefär 10-20 sekunder. Därför är det oerhört viktigt att man gör rätt när man väl sprutar. Så hur lätta är då brandsläckarna att förstå sig på och använda?

Vi tar hjälp av två glada amatörer som aldrig tidigare använt en pulverbrandsläckare, Daniela och Barbro, samt ett proffs, brandinspektören Gisela Holmberg. De får studera instruktionerna och testa att använda alla tre släckarna.

Daniela och Barbro är eniga om att Prestosläckaren är lite svår för dem som högerhänta eftersom sprinten, som måste dras ut innan man kan börja släcka, sitter på vänster sida. De tycker också att släckaren från Housegard har mycket text att leta i för att hitta instruktion på rätt språk. De gillar billiga Nexa bäst. Brandsinspektören Gisela tycker att alla tre släckarna är väldigt likvärdiga, men även hon sätter Nexa som vinnare, för att den har en väldigt tydlig instruktion. Alla i panelen röstar alltså på Nexa som mest användarvänlig.

Deltest 2 & 3: Kastlängd och tömningstid

Hur långt en brandsläckare når, den så kallade kastlängden, är viktigt eftersom du är säkrare ju längre du kan stå från elden när du släcker. Även tömningstiden är högrelevant, eftersom du troligen hinner släcka mer ju längre tid du kan spruta pulver. Anders Thor, sakkunnig rådgivare på Brandskyddsdföreningen, har lång erfarenhet av certifiering av brandsläckare och överser testmomentet.

Vi håller till utomhus och ställer ut brinnande marschaller som avståndsmarkörer. Sedan sprutar vi med varje släckare i samma höjd och vinkel, så länge som innehållet räcker, och mäter hur långt pulvret har sprutat.

  • Nexa: 13 meter, 26 sekunder
  • Housegard: 11 meter, 25 sekunder
  • Presto: 11 meter, 25 sekunder

Anders Thor menar att siffrorna är bra, till och med lite bättre än väntat gällande kastlängd. I faktabladen till släckarna anges en kortare användningstid, men det menar han är en säkerhetsmarginal.
– Jag tycker det är jättebra resultat. Jag ser ingen skillnad i släckeffekt, kastlängd eller tiden man kan använda dem.

De små skillnader som uppmättes kan lika gärna ha berott på slumpen, menar Thor. Inget i testresultatet visar heller på att den stora prisskillnaden mellan märkena skulle vara motiverad.
– Det finns ingen anledning alls att köpa den dyra, säger Anders Thor.

Prisskillnaderna kan bero på en rad faktorer, som hur stora partier butikerna köper in.
– Och så kan det skilja i materialet på detaljer som ventil, packningar och slang. Men i funktion, användande och släckeffekt ser jag ingen skillnad.

Slutresultat

Eftersom användarna gillade Nexa bäst och den presterade lika bra som de andra, så blir det billigaste släckaren Nexa som kniper titeln bäst i test.