Plus testar brödrostar

Foto: SVT
Bagaren Bodil Olofsson kollar färgen på rostbrödet.

Om man lägger 3000 spänn extra på sin brödrost, får man deluxemackor? Plus nördar ner sig i rostbrödets gyllenbruna värld.

Vi jämför tre brödrostar med plats för två skivor, i olika prisklasser: superbilliga Menuett, Electrolux för mellanpris och superdyra Dualit. Momenten är hur snabbt och hur jämnt brödrostarna rostar, samt hur lätta de är att använda.

Deltest 1: Tid

Bagaren Bodil Olofsson har tagit både silver och guld i mack-SM, Sveriges bagare och konditorers årliga tävling, och hjälper oss testa. Enligt henne ska en bra brödrost rosta fort – både för att vi ska slippa vänta, och för att inte torka ut brödet utan verkligen rosta ytan. Och så ska den rosta jämnt över hela mackan. Bodil gör en referensmacka som är så perfekt som möjligt, som används för att bedöma resultaten (den rostas i ugn).

Vi utgår från kall brödrost, kör bröden på maxeffekt, och tar tiden tills mackan är klar – alltså när den är så lik referensmackan som möjligt. Dyra Dualit vinner med minimal marginal över tvåan Menuett, och det skiljer bara 15 sekunder mellan snabbast och långsammast:

  1. Dualit: 2 min 5 sek
  2. Menuett: 2 min 10 sek
  3. Electrolux: 2 min 20 sek

Deltest 2: Rostyta

Det skiljer en hel del i hur jämnt rostade skivorna är. Här blir Dualit sämst, då skivorna är väldigt ojämna med ena sidan mörk och andra ljus. I mitten hamnar Menuett som ger skivor flammiga i ljust och mörkt. Bäst blir Electrolux där båda skivorna blir ungefär likadana och jämnast i färgen.

När Bodil Olofsson väger samman rosttid och -yta bedömer hon att Electrolux gett bäst helhetsresultat, eftersom det var så små skillnader i tiden mellan märkena.

Deltest 3: Användarvänlighet

Vi låter en klass restaurang- och bagarstudenter i Umeå detaljstudera och använda brödrostarna. De reagerar på att Dualitrosten saknar automatisk pop up-funktion, och att bröden därför måste matas ut manuellt med en spak. Bagarstudenterna noterar också att den blir mycket varm på utsidan vid rostning, och dessutom var funktionerna krångliga att förstå sig på.

Överlägsen vinnare i deltestet blev i stället Menuett, med bland annat dessa motiveringar: enklast att använda för att allt sitter på samma sida så man slipper vända på rosten, har störst fack så man rymmer större bröd, tydliga knappar, familjevänlig eftersom den inte blir så varm.

Electrolux manual ger ett komplicerat intryck, och studenterna tycker det är osmidigt med spak och knappar på olika sidor.

Bäst i test

Snabbast var dyraste rosten Dualit, men tidsskillnaden var marginell och den gav också sämst rostresultat. När vår bagare vägde samman rosttid och yta fick mellanprisrosten Electrolux bäst betyg. Klart enklast att använda var däremot den billiga brödrosten Menuett. Kampen om titeln Bäst i test slutar därför oavgjord mellan Electrolux och Menuett.

Svaret på vår ingångsfråga blir nej – du är inte garanterad deluxemackor bara för att du pröjsar 3000 spänn för din brödrost.