Plus testar dammsugare

fyra dammsugare i bakluckan på en gammal bil
Dammsugare i test: Nilfisk Coupe Energy P Parkett, Electrolux UltraSilencer Zusgreen, Philips Performer Active FC8521, Miele Classic C1 Powerline.

Vi jämför fyra olika dammsugare med pris runt 1300-1800 kronor från de storsäljande märkena Nilfisk, Electrolux, Philips, och Miele.

Vi sätter dammsugarnas ljudnivå, användarvänlighet och sugkraft på prov. Detaljerna om testresultaten hittar du i tabellform genom att klicka på länken här intill!

Deltest 1: Ljudnivå

Patrik Norqvist, fysiker vid Umeå universitet, undersöker vilken av dammsugarna som för minst oväsen. De testas på likvärdigt sätt på hårt golv och mjuk matta, inställda på maxeffekt.

Ljudnivån mäter vi i huvudhöjd med hjälp av decibelmätare, och resultatet presenteras som ett medelvärde av ljudnivån under testmomentet. Tystast arbetade Electrolux på 63,7 dB och mest högljudd var Miele på 71,8 dB.

Deltest 2: Användarvänlighet

Viktigt för den som städar är såklart hur dammsugaren är att arbeta med. Umeås egen städkung står för provkörningen: motorentusiasten Micke Bergström som är känd från SVT:s program Sveriges städmästare, där han kom tvåa förra hösten.

Micke testar hur lätt sladden är att dra ut och rulla in, hur lång den är, hur lätt dammsugaren är att svänga och backa och hur smidigt den tar sig över trösklar. Resultatet sammanställs till ett helhetsomdöme.

Dammsugaren från Electrolux har nästan dubbelt så lång räckvidd som övriga, den går stabilt på golvet och är lättast att backa. Sammantaget blir därför Electrolux Mickes favorit och vinnare i momentet.

Deltest 3: Sugkraft

Sugkraften mäts i två olika moment: först hur nära man måste gå med röret för att dammsugarna ska suga upp en leksaksbit – ju längre avstånd desto starkare sugkraft. Här handlar det om millimeterskillnader: 39 millimeter blev resultatet för Electrolux som suger starkast, och 30 millimeter för Nilfisk som är svagast.

Därefter kollar vi vilken av dammsugarna som bäst klarar att suga upp en sträng av torra riskorn och bönor (lite större än riset) som strötts ut längs väggen i ett hörn. Ingen maskin fick med sig allt skräp på en gång, men Miele och Elextrolux gjorde bäst ifrån sig. Philips var den enda som förutom risrester inte heller klarade att suga upp alla bönor.

Kampen blev jämn mellan Miele och Electrolux, men Electrolux tar en knapp seger även i sugtestet.

Bäst i test

Med tre av tre delvinster blir dammsugaren från Electrolux utnämnd till Bäst i test.

För dig som nu blev peppad på att sätta igång och städa – missa inte Micke Bergströms tips och städknep!