Plus testar flyttlådor

Två kvinnor med kameror på huvudet bär flyttkartonger i trappa.
Tuffa tag när Heidi Andersson och Linda Hammarstedt testar flyttlådor.

Tåliga lådor är viktigt för att flyttlasset ska komma fram helt. Plus testar sju lådor i olika prisklass.

I genomsnitt elva gånger flyttar vi svenskar under en livstid. Bara i år har över en miljon av oss bytt bostad. Och många är vi nog som svurit över flyttlådor med kassa kartongbottnar och sladdriga handtag, som pajjat både finporslin och flytthumör. 

Så vilka lådor tål en rejäl flytt? Plus köper in sju fabrikat av flyttlådor i olika prisklass hos rikstäckande kedjor. Lådorna vi testar kommer från Ikea, Byggmax, Jula, Beijer, ÖoB, Clas Ohlsson och Office Depot. ÖoB:s och Office depots lådor är gjorda av dubbelt lager wellpapp, resten av enkel.

Vi testar hur hållbara lådorna är att stapla, hur väl de tål transport och hur de är att bära. Testet består av tre ronder, och de sämsta lådorna i varje rond åker ut.

Deltest 1 – Stapla

I flyttlass och förråd staplas ofta flera lådor på varandra, och ibland packas också möbler ovanpå flyttlådorna. För att testa hur lådorna tål stapling tar vi hjälp av Mariam Shirdel, fysiker vid Umeå universitet.

Testet utförs genom att en tom låda ställs underst. Ovanpå denna staplas sedan 30 kg tunga lådor upp till maximalt sex lådor, och målet är att se hur stor belastning den understa lådan tål.

När tornen nått fyra lådors höjd kommer den första kraschen.

–Byggmax klarade 60 kg. När vi lade på 90 kg föll den ihop och vi kan se att bottenlådan har rivits upp, summerar Mariam Shirdel.

Inte heller Beijers låda pallar trycket av 90 kg. Resten av lådorna får stå i 10 minuter innan testet fortsätter.

Jula klarar sig till och med 120 kg och Ikea till 135 kg. ÖoB, Clas Ohlsson och Office Depot står stadigt ända till slutet med en totaltyngd på 150 kg.

Beijer och Byggmax som presterade sämst åker därmed ut. Resten av lådorna, samtliga fyllda med 30 kg vardera, staplas in tre och tre i en flyttbil där de får stå över natten.

Deltest 2 – Transportera

Nästa dag tar vi hjälp av Staffan Skotare som med sina 25 år i branschen är en av Skellefteås mest rutinerade flyttjobbare. Hans uppdrag blir att bedöma hur tåliga och smidiga lådorna är att transportera.

För att ge flyttlådorna en rejäl utmaning snitslar vi ut en bana fylld av både trottoarkanter och kullersten på vägen från flyttbilen fram till slutdestinationen.

–Man ska kunna böja sig ner, greppa nedersta kartongen och dra fram alla tre kartongerna utan att den nedersta går sönder. För att sedan kunna välta upp dem på pirran för att kärra in dem via trottoarer och kanske något trappsteg, säger Staffan.

Redan när Staffan ska välta upp Julas lådstapel på pirran kollapsar stapeln.

–De här kartongerna går ju inte att transportera vidare på pirran, så det blir underkänt för Julas kartonger, konstaterar Staffan.

Clas Ohlsons lådstapel klarar sig genom hela banan fram till porten, men där säckar den småningom ihop och välter omkull.

Ikeas, ÖoB:s och Office Depots lådor klarar hela banan och kvalar därmed vidare till final. Mest skador utav de tre finalisterna har Ikea, där bottenlådans övre kanten börjat ge vika, men stapeln klarar att hålla sig upprätt under hela testtiden.

Deltest 3 – Bära

Slutligen är det dags att bära upp lådorna till lägenheten. Här kallar vi in förstärkning i form av Heidi Andersson, elvafaldig världsmästare i armbrytning, och Linda Hammarsteds, vinnare av Gladiatorerna 2016, som hjälper oss testa hur lådorna är att bära.

TV: Proffsens bästa tips - så bär och packar du flyttlådan rätt. Se klippen här intill!

30 kg är lådorna fortfarande lastade med, och tio våningar upp ligger målet. Heidi och Linda testar att bära upp två lådor av varje märke.

Sämst klarar sig Ikeas lådor.

–Nu börjar mitt knä komma igenom den här, konstaterar Heidi Andersson halvvägs upp.

Mellan ÖoB:s och Office Depots lådor blir det jämt lopp för Heidis del.

–De höll bra, gick bra att bära, summerar hon.

Men Linda Hammarstedt tycker att handtagen sitter lite för högt upp på ÖoB:s låda. Detta gör att hon som är kort får lådan lite för långt ner över benen, vilket gör bärandet mer obekvämt.

Därmed tar Office Depot med knapp mariginal hem vinsten.

Sammanfattning

Priset på flyttlådorna visade sig betyda en del, men inte allt. Ända till final klarade sig både billigaste lådan från Ikea, mellanprislådan från ÖoB och den överlägset dyraste från Office depot.

Klart stadigast var dubbelwell-lådorna från ÖoB och Office Depot. På grund av sina något skönare handtag slutar Office Depot som Bäst i test, men med sitt avsevärt lägre pris blir lådan från ÖoB Bästa köp.

Bäst i test – Office Depot
Bästa köp – ÖoB

Se hela testet torsdag 3 november 21:00 i Svt1 – eller i SVT Play.