Plus testar fotocanvas

Karin och Paulina ser tavlorna på väggen i galleri
Karin Adelsköld och fotografen Paulina Holmgren kollar foton tryckta på canvastavlor.

Vi testar att printa foton på canvastavla hos fyra olika tjänster på nätet.

Att låta trycka upp en fin bild man tagit själv på canvasduk som en tavla har blivit populärt, och det finns en mängd företag som gör detta. Vi väljer att testa fyra webbaserade tjänster där du själv laddar upp en digital fotofil, och kollar hur lätt tjänsten är att använda, hur lång tid det tar, och hur bra själva trycket blir.

Rutinerade fotografen Paulina Holmgren väljer två foton som bjuder på lite extra svårigheter i själva bildåtergivningen (se bilden här intill), och filer som är ganska stora (13 respektive 28 megabyte) för att få med alla detaljer. Vi beställer canvastavlor i storlek 60 x 40 centimeter, med en ramtjocklek på 1,8 centimeter.

Deltest 1: Användarvänlighet

En användarpanel på fem personer utan särskilda förkunskaper får testa att beställa tavlor från alla sajterna och betygsätta hur lätta tjänsterna är att förstå sig på och använda.

Bäst helhetsbetyg får Bestcanvas, som får en favoritröst av fyra panelmedlemmar. Panelen upplevde sajten som enkel och tydlig med få steg från start till fullgjord beställning. Ett minus enligt några var att det fanns förhållandevis få redigeringsmöjligheter.

Mellan resten av sajterna blev poängskillnaden relativt liten, men flera anmärkte på att det var svårt att hitta funktionen för att ladda upp bilder hos Fujidirekt. Se panelens omdömen och kommentarer om sajterna här!

Plusredaktionen gör beställningen av de tavlor som bedöms i övriga moment. Hos Canvaspicasso lyckas vi bara ladda upp en av testbilderna eftersom den andra är större än deras maxgräns på 25 Mb, men via kundtjänst får vi hjälp att skicka in bilden på annat sätt.

Deltest 2: Leveranstid

För dem som ofta är ute i sista minuten så är leveranstiden en högintressant faktor. Vi skickar alla beställningar samtidigt, och använder den leveranslösning som föreslås eller är förhandsvald hos fototjänsterna.

Vi får vänta allra längst på leveransen från Önskefoto, som tog sju arbetsdagar. Paketet från Fujidirekt dröjde sex arbetsdagar, och det från Bestcanvas fyra arbetsdagar. Snabbast var Canvaspicasso som tog tre arbetsdagar.

Här noterar vi också att samtliga företag levde upp till den leveranstid som de anger på sin hemsida.

Deltest 3: Bildkvalitet

Fotografen Paulina Holmgren har 17 års erfarenhet i branschen och får bedöma det visuella resultatet (bland annat färgåtergivning och kontrast i trycken) utan att veta vilka företag som testas. I kanten av bilderna finns en 16-färgers testremsa inlagd för att Paulina bättre ska kunna jämföra. Hon använder dessutom referensprintar med korrekt färgåtergivning som ”facit”. Flera saker är tydliga:

Fujidirekt har beskurit ena bilden betydligt så att delar av motivet hamnar utanför tavlan. Kanske för att färgtestremsan ska hamna utanför tavlan gissar Paulina, men det blir ändå ett minus i protokollet. Personmotivet är bland annat lite klen i kontrast och lite för ljus i mellantonerna, den blå bilden helt okej men går mot magenta i de ljusa tonerna.

Canvaspicasso har misslyckats med färgåtergivningen och den blå bilden har blivit nästan grålila i blåtonerna.
– Det här skulle jag nästan säga är nära katastrof, säger Paulina.

Önskefoto har också haft problem med färgåtergivningen. I det ena fotot har personen på bilden fått grönaktig hudton.
– Här kan man se tydligt att det är ett grönstick i hela bilden.

Bestcanvas lyckades bäst med båda sina tryck och blir därför segrare gällande bildkvalitet.
– Båda tavlorna håller måttet. Det är bra kontrast, färgerna stämmer, täckning i högdagrarna (de ljusaste partierna) och även fina tonövergångar från skuggorna, säger Paulina.

Bäst i test

Bestcanvas vann deltesterna om användarvänlighet och bildkvalitet, och kom tvåa när det gällde leveranstid. Därför utses företaget totalt sett till Bäst i test bland fototrycken på canvastavla.

Missa inte Paulina Holmgrens miniskola i fotohantering!