Plus testar grillbriketter

Vi testar fyra olika sorters grillbriketter och där vi mäter både kilopris, antändningstid och glödtid.

Medverkande experter:
Ulrik Lindelöv, kock och krögare, lagledare för grillandslaget.
Karin Mattiasson, kökschef på Lindelöv, medlem i grillandslaget.

Vi har valt att testa fyra olika fabrikat av grillbriketter: Lundells, Ica Cook & eat, Coop Änglamark, samt Weber. Lundells och Weber är gjorda av skalet från kokosnötter, medan Icas och Coops briketter är tillverkade av lövträkol.

Vad är skillnaden mellan kol och briketter? Enligt tillverkarna brinner briketterna lite längre, vilket är en fördel om man vill grilla länge. Dessutom är de lite mer miljövänliga, eftersom de är mer kompakta, enligt våra medverkande experter.

Deltest 1: Hur mycket briketter får du för pengarna?

Vi kontrollväger tre påsar av varje sort, och samtliga håller den vikt som utlovas eller mer. Räknat på kilopriset är det Lundells som ger mest briketter för pengarna medan Webers är dyrast:

Lundells 13:30 kr/kilo
Ica Cook & eat 13:96 kr/kilo
Coop Änglamark 15:60 kr/kilo
Weber 16:63 kr/kilo

Deltest 2: Antändningstid

Många av oss har svårt att vänta in rätt glöd, och därför testar vi hur lång tid det tar från det att briketterna tänds tills de har har uppnått grillglöd. Det finns en mängd sätt att få fyr på grillen. Tändvätskan som många använder behöver tid att dra in och är mindre bra för miljön. I testet lägger vi briketterna i så kallade tändrör och ställer dem på brinnande tändbriketter. Vi räknar tiden från det att vi ställer dit tändrören tills att glöden är grillklar.

Här är Coop snabbast och Lundells långsammast.

Lundells: 19 minuter
Ica Cook & eat: 16 minuter
Coop Änglamark: 12 minter
Weber: 18 minuter

Deltest 3: Glödtid

Glödtid: tiden från att briketterna uppnått grillglöd ("grillklar") fram tills att temperaturen sjunkit under 50 grader ("glödtid slut").

När vi jämför hur länge briketterna håller uppe värmen över kritiska 50 grader (då glödtiden är slut), så är Weber bäst och Ica Cook & eat sämst.

Lundells: 2 h 28 minuter
Ica Cook & eat: 1 h 40 minuter
Coop Änglamark: 2 h och 1 minut
Weber: 3 h

Bäst i test

Sammantaget gör detta att vinnaren i Plus test är Webers grillbriketter.

Missa inte experternas grilltips - följ den blå länken bredvid artikeln!