SVT2Tisdagar

Plus testar innebandyklubbor

tre klubbor på golvet i gympasal, spelare i bakgrunden

Vi testar hur lätt bladen går att böja, och låter innebandyspelande ungdomar och en expertjury testa hur bra klubborna är att spela med.

Deltest 1: Böja/hooka

Det första man gör med sin klubba är oftast att böja, eller ”hooka”, bladet för att få bättre kontroll på bollen. Enligt reglerna får bladet böjas max 3 centimeter och skålas max 12 millimeter.

Till vår hjälp har vi Johanna Vilhelmsson som spelat innebandy i 20 år, varav 9 på elitnivå, och även tagit SM-guld. Viktigt enligt henne är att det ska gå lätt att böja bladet när man värmt det, vilket görs med kokhett vatten eller varmluftpistol. Sedan är det förstås viktigt att det stelnar ordentligt igen.

Johanna Vilhelmsson bedömer att Unihoc-klubban var lättast att böja, och den höll formen bäst vid förstakollen efter en timme. Sedan låter vi några innebandyspelare använda klubborna, och efter det blir resultatet ett annat. Exel var klart bäst och tappade bara 1 millimeter av hooken, medan de andra tappade 4 millimeter.

Deltest 2: Ungdomarnas favorit

Ett gäng innebandyungdomar hjälper oss testa hur sköna klubborna är att spela med. De kör en teknikbana med dribbling, passning och skott. Storfavoriten blev Exel-klubban som 11 spelare valde till favorit, medan Salming och Unihoc fick 4 röster var.

Deltest 3: Expertjuryn

Två rutinerade spelare synar klubborna i detalj – här får Johanna Vilhelmsson sällskap av Peder Bodén som har 43 landskamper och två VM-guld i bagaget. De testar att passa, skjuta prick samt hårda skott. I skottmomentet gör de tio skott var med varje klubba, och vi noterar bästa resultat – se rutan här intill.

Både Johanna och Peder sköt hårdast med klubban från Exel, medan Unihoc-klubban med mycket liten marginal var bättre än Salming. Trots det var det svårt för spelarjuryn att utse sin vinnare.

Johanna: – Exel sköt jag bäst skott med, men skulle ändå inte välja för att den hade sämre känsla i teknik och prickskyttet.

Peder: – Skulle jag bara välja för prickskyttet skulle jag ta Salming. Jag sköt bäst med Exel men passade och dribblade bäst med Unihoc.

Båda valde ut två klubbor som de tyckte var jämnbra: Johanna valde Salming och Unihoc, Peder Unihoc och Exel. Sammantaget blir därför Unihoc deras gemensamma favorit.

Bäst i test och bästa köp

Unihocs blad gick enklast att böja, men Exels höll formen bäst över tid och därför kammade hem vinsten i böjtestet. Ungdomarna gillade klubban från Exel bäst, medan experterna båda satte dubbla vinnare men tillsammans utsåg Unihoc som favorit.

Två deltest-vinster mot en gör dyraste klubban från Exel till Bäst i test – men den som vill spara på slantarna kan gott satsa på Unihoc, som blev god tvåa och Bästa köp.