Plus testar inomhusfärg

En man och två kvinnor studerar tre stycken gipsväggar målade i vit färg.
Målarna Tord Smetana och Matilda Appelqvist bedömer väggfärgerna tillsammans med inredaren Anna Braun.

För den som vill måla om hemma finns en drös inomhusfärger att välja på. Prisskillnaderna är stora – men blir det någon skillnad i resultat? Plus testar.

Vi testar tolv olika fabrikat av inomhusväggfärg i olika prisklass och bedömer hur färgerna  är att jobba med, hur slutresultatet blir på väggen och så kollar hur lätt det är att rengöra den målade väggen. 

Testet utförs som ett blindtest i tre ronder, och de färger som klarar sig sämst i varje rond åker ut. 


Testmoment 1 – Målning

För att bedöma hur färgerna är att jobba med tar vi hjälp av Tord Smetana, som är målare med 30 år i branschen. 

Han får i uppdrag att måla upp tolv likadana gipsväggar med de olika färgerna. Han använder inte någon grundfärg utan målar direkt på en gipsskiva dekorerad med ett svart plus, för att vi tydligt ska kunna se skillnader i täckningsförmåga. 

–En bra väggfärg ska ha två egenskaper. Dels ska den vara appliceringsvänlig, alltså inte vara för stabbig för då blir den svår att rulla ut på väggen. Och är den för lös så blir den skvättig och rinnig, säger Tord Smetana.

–Sedan ska den ha god täckförmåga. På två strykningar ska man få en full täckning på en ljus kulör.

Efter att ha målat upp alla tolv färger får Tord slå ut de sex färger som enligt hans bedömning fungerat sämst. 

Hans samlade bedömning blir att är att Midun, Reflekt, Sadolin och Färglab åker ut på grund av dålig täckförmåga och att de även var förhållandevis svåra att applicera. Biltemas färg åker ut på grund av att den är avsevärt mörkare i kulören än övriga, trots att alla färger har samma NCS-nummer, och färgen är även väldigt lös. Hard Head slås ut för att den är tyngst att applicera och även har lång torktid.


Testmoment 2 – Täckningsförmåga och yta

Nästa steg blir att detaljstudera färgernas täckningsförmåga och yta. För att bedöma resultatet får Tord Smetana sällskap av Matilda Appelqvist, målare, och Anna Braun, inredare och programledare för SVT:s Fixa rummet. 

Nu bedöms väggar som är målade två varv med vardera färg, och här följer en sammanfattning av juryns kommentarer:

Beckers: Täckningsförmågan lämnar mer att önska, men ytstrukturen, eller grängen som det kallas på målarspråk, får beröm. 

Colorama: Inte så fin gräng, men bättre täckningsförmåga än Beckers och Caparol. Men även här anas plusset. 

Alcro: Näst bäst täckning. Lite flammig. Men fin gräng. 

Nordsjö: Juryns favorit på grund av god täckförmåga, jämnt helhetsintryck och fin gräng.

Caparol: Bra täckningsförmåga men ojämn, lite för toppig gräng. Flammig i glansen. 

Flügger:  Godkänd täckning men stökig gräng, för toppig yta. 

Juryns favoriter som går vidare till final blir Nordsjö, Alcro och Colorma. 


Testmoment 3 (final) – Avtorkning

Sist testar vi hur lätt det är att få rent de målade väggarna om olyckan varit framme. Anna Braun är den som utför testet. 

Även här testar vi på väggar som är målade två varv och vi smutsar ner dem med chokladsås, glögg och blyerts på så likvärdigt sätt som möjligt. Sedan får Anna Braun ge sig i kast med att försöka göra rent dem. 

Till sin hjälp får hon ljummet vatten, trasa, diskmedel och sudd och fem minuter på sig per fläck. 

Chokladfläcken går bort på alla väggar. Glöggfläcken kan efter testtiden fortfarande anas på alla väggar, åtminstone för den som vet var den sitter, men mest syns den på Coloramafärgen. Även blyertsgubben går att ana på samtliga. Bäst syns även den på Colorama, som därmed får sämst betyg av Anna Braun. 

–När det gäller sjuan (Alcro) och åttan (Nordsjö) var det jämnt, men jag tycker att glöggfläcken syns mer på sjuan. Där tvingades jag också gnugga mer på blyertsgubben, även om den till slut gav med sig, sammanfattar Anna. 

Det ihärdiga gnuggandet gjorde även att Alcros ytskikt nöttes ner, vilket gav en annorlunda glans på ytan där fläcken satt. 

–Det gör att jag väljer nummer åtta (Nordsjö) som vinnare. Här är ytskiktet fortfarande ganska intakt, trots att jag skrubbat. 


Sammanfattning

Testet visar att det kan vara värt att betala mer för att få en bra färg. Lågprisfärgerna åkte ut redan i första momentet när målaren bedömde hur färgerna var att jobba med.

Finalen stod mellan Colorama, Alcro Milltex och Nordsjö Ambiance. Lättast att rengöra var Nordsjö, som därmed blir Bäst i test. 

Bäst i test – Nordsjö Ambiance

Se hela inslaget 10 november kl 21:00 i SVT1 – eller i  SVT Play.