Plus testar pannlampor

Foto: SVT

Det visar sig svårt att få både bra ljus och vettig batteritid när vi sätter fyra pannlampor på prov.

Vi testar fyra populära pannlampor som alla kostar mellan 400 och 500 kronor: Black diamond Spot, Led lenser SEO5, Petzl Tikka + och Silva X-trail. Vi kollar hur ljusstarka de är och ljusbilden, hur länge batterierna räcker och hur bra de funkar för användaren.

Deltest 1: Ljusstyrka och ljusbild

Per Nylén, forskare inom synergonomi- och belysning vid KTH, mäter ljusstyrkan med en ljusmätare. Han kollar också hur bred ljuskäglan är och hur snabbt ljuset försvinner i sidled, vilket påverkar hur vi ser i mörker.
– Vi vill inte att det ska vara jättemycket ljus i mitten och sen jättemörkt på en gång utan att det klingar av utåt sidorna, förklarar Per Nylén.

Petzl-lampan har lägst toppvärde på ljusstyrka – 24 lux i mitten – men klingar av långsamt. Ute i kanterna har den mest ljus av de fyra, alltså en svag men väldigt bred ljuskägla. Lampan från Black diamond når 50 lux, och den från Silva 208 lux.

På Led lensers lampa kan man ändra både styrkan och formen på ljuskäglan. Den är klart starkast i gruppen med hela 299 lux när ljuset är som mest fokuserat i en väldigt stark men liten ljuskägla. Vilken ljusbild som funkar bäst eller sämst kan bero lite på vad man ska använda lampan till enligt Per Nylén.

– Men jag skulle nog säga att Petzl är så väldigt liten i mitten så jag vet inte riktigt när man ska kunna använda den.

Den är bredast men blir sämst i deltestet. Bäst blir helt klart Led lenser SEO5, eftersom du kan variera och ställa den precis efter vilket behov du har, bred och svag, eller stark och smal.

Deltest 2: Brinntid

Av största vikt för en pannlampa är förstås också hur länge batteriet räcker. Det sista man vill när man drar ut i skogen är ju att bli stående i kolmörker för att batteriet dött. Alla lamporna i testet använder tre stycken AAA-batterier, förutom Silvas som tar fyra AA-batterier. Detta gör batteripacket så pass stort att det sitter i ett eget fack, skilt från lampan, och kan bäras i till exempel byxlinningen. Vi testar brinntiden genom att slå på lamporna samtidigt med färska batterier av samma fabrikat i allihopa.

Led lenser faller snabbt i ljusstyrka efter kort tid, och dör plötsligt helt efter tre timmar. Det är nog för att ge en bottenplacering i deltestet.
– Det är inte bra om man är ute i skogen och det plötsligt blir alldeles mörkt. Risk för trubbig näsa när man springer in i en tall... säger Per Nylén.

Klar vinnare blir Silva X-trail, som också sjunker ganska snabbt, men sedan håller sig stabil i nästan fyra timmar. Därefter faller ljusstyrkan successivt.

Deltest 3: Användarvänlighet

Till sist får vår löprutinerade användarpanel tycka till om hur pannlamporna är att ha på sig. I juryn ingår löpardrottningen Malin Ewerlöf med 24 SM-guld i bagaget, samt tre orienterare från Vaxholms orienteringsklubb: Cia Fochsen, Oscar Sturk och Marcus Hammarström. Malin Ewerlöf berättar att hon i stort sett aldrig sprungit med pannlampa.

– På vintern när det är mörkt söker jag mig till så bra underlag som möjligt, så jag springer oftast där det är ljust ändå. Jag vill inte ha en massa grejer på mig som inte sitter på plats och som väger, säger Malin Ewerlöf.

Orienterarna däremot gillar pannlampor.
– Vi kör ofta på kvällarna och då är en bra pannlampa viktig, säger Cia Fochsen.

Användarpanelen får testa lamporna under en löptur i skogen i mörkret, och så här lyder deras omdömen:

Malin: Gillar Black diamond för den kändes inte på huvudet, jättesmidig och jag har nog inte samma behov av en riktigt stark lampa som orienterarna här.
Cia: Tycker Led lenser var minst lika skön som Black diamond och hade bättre ljus, och så var det bra att man kunde variera bredden på ljuset.
Oscar: Gillade oxå Led lenser, att man kunde ställa in den var bra och den satt bra på huvudet.
Marcus: Gillade Silva. Den var lätt ställa in, skön och hade bra ljus.

Sammantaget blir därmed Led lenser vinnare i användartestet.

Slutresultat

Vi har testat fyra pannlampor för under 500 kronor. Bäst ljusstyrka och ljusbild hade Led lenser, men på batteritiden åkte den på stordäng. För den som vill vara säker på att batterierna pallar ett nattmarathon är Silva X-trail bästa valet. Avgörande för hela testet blir i slutänden användarnas upplevelse, där flest röster föll på Led lenser SEO5 som därmed tar hem titeln Bäst i test.