Plus testar stekpannor

Fyra stekpannor

Spelar det någon roll hur dyr stekpanna man köper, eller blir pannkakan perfekt hursomhelst? När Plus testar värmefördelning, användarvänlighet och tålighet blir dyrast panna på spisen bäst i test.

Vi jämför fyra stekpannor i prisklasserna 150 till 700 kronor: Ikea 365+, Tefal Jamie Oliver, OBH Nordica Supreme och Hackman All steel. Samtliga har en släpp-lätt-beläggning (non-stick) och en angiven diameter på 28 centimeter. Den dyraste pannan från Hackman har keramisk beläggning, medan resten har en beläggning av polytetrafluoretylen (PTFE) som framställs av kol och fluormolekyler – detsamma som teflon och liknande beläggningar.

Deltest 1: Värmefördelning

För bra stekresultat ska pannan bli jämnvarm över hela stekytan. Patrik Norqvist, fysiker vid Umeå universitet, använder en värmekamera för att se hur värmen fördelar sig i stekpannan (se fotot här intill). Patrik värmer upp samtliga stekpannor tills mitten uppnått 200 grader. Då tar han en bild och jämför. Resultatet blir jämnt, men jämnast värmespridning bedömer Patrik att Ikeas panna har, om än med knapp marginal.

Deltest 2: Användarvänlighet

För att avgöra vilken panna som känns bäst att laga mat med kallar Plus in en panel bestående av matskribenten Ingrid Persson, Eva Britt Kvarnbrink som är universitetsadjunkt i kostvetenskap vid Umeå universitet, samt hemkunskapsläraren Maria Fredriksson. De får prova att steka panerad fisk, kokt potatis och omelett och kommenterar så här:

  • Ikea: Skönt handtag utan vassa kanter men kan bli halt om det blir flottigt. Bra kant i pannan. Lite tung.
  • Tefal: Trevlig att steka i, lätt att komma åt med stekspaden. Omeletten glider av lätt.
  • OBH Nordica: Kantigt och konstigt handtag med ostadig känsla. Rakare kanter med annan vinkel än övriga – lite svårt att komma åt.
  • Hackman: Skönt handtag. Maten släpper och glider mycket lätt. Markant tyngre än övriga.

Två jurymedlemmar gillar pannan från Hackman bäst, medan en tycker att den är för tung och föredrar Tefal. Hackman kniper sammantaget vinsten i användartestet.

Deltest 2: Slitagetålighet

När ytan skadas börjar maten fastna i stekpannan, så Beatrice Heale, provingenjör på Sveriges tekniska forskningsinstitut, slitagetestar stekpannorna i laboratorium. Pannorna monteras i en apparat med roterande vispar, fylls på med en blandning av margarin och salt. Temperaturen hålls på 180 grader och pannorna kontrolleras med jämna mellanrum.

Beatrice testar stekegenskaperna genom att steka en provpannkaka utan fett i pannan. Med hjälp av ett rutnät som placeras över slitytan räknar Beatrice ut hur stora hål det finns i beläggningen, och hur mycket av pannkakan som fastnar på nötningsytan. Så här mår stekpannorna efter 1000 varv med nötningsmaskinen:

  • Ikea: 0,25 % ytgenombrott, pannkakan fastnar på 1 %.
  • Tefal: 9 % ytgenombrott, provpannkakan fastnar på hela nötningsytan
  • Sämst - OBH Nordica: Inga hål i beläggningen men rejält uppruggad yta, pannkakan fastnar till 63 %.
  • Bäst - Hackman: Felfri. Efter 5000 varv, fortfarande utan anmärkning.

Hackman får fortsätta i nötningsmaskinen ända upp till 5000 varv. Då är pannan fortfarande hel och non-stickegenskaperna utan anmärkning, så Hackman blir solklar vinnare i deltestet.

Bäst i test

Jämnast värmefördelning hade den billiga Ikeapannan, expertjuryn tyckte att den dyraste pannan från Hackman var smidigast att laga mat i. Hackmans keramiska beläggning klarade sig också prickfritt igenom nötningstestet, vilket gör Hackman till Bäst i test totalt. Smakar det, så kostar det i detta fall.