SVT2Tisdagar

Plus testar studsmattor

Vi testar tre studsmattor i olika prisklasser för montering, studsegenskaper och säkerhet. Men vi kan inte utse någon som är bäst i test, eftersom två av de tre säljs utan säkerhetsnät, i strid mot reglerna.

Test 1: Montering

Alla tre studsmattor tog cirka en timme att montera. Knepigast att montera var Exit Twist. Fjäderspännaren var klen och satt obekvämt i handen, och det var svårt att få igenom banden som skulle fästa kantskyddet.

Halens studsmatta ställde till lite besvär med en utstickande svetsfog.

Enklast att montera var Fly. Stålställningen var lite trög att få ihop men när den väl var på plats så gick resten smidigt.

Test 2: Studsegenskaper

Plus har sex gymnaster från Umeå gymnastikförening till vår hjälp, bland andra gymnastiktränaren Åsa Romlin och Einar Utbo, nationell domare och före detta landslagshoppare i trampolin. Gymnasterna kollar hur högt kan man hoppa - fjädrarna ska vara lite längre för att inte ta stopp, och för att man ska få en jämn studs. Stabiliteten är också viktig, så man håller sig på mitten, och att mattan inte rör på sig i sidled.

Halens – det tar stopp, det är korta fjädrar som inte flexar så långt.

Exit Twist - svårt att hålla sig på mitten, känns instabil och ställningen rör sig när man hoppar.

Fly – mest lik en tävlingstrampolin, det tar inte stopp när man hoppar, mattan är följsam, den har längre fjädrar, men hoppytan känns liten så det är lätt att hamna utanför.

I en omröstning bland de sex gymnasterna tyckte alla att Fly var bäst. Samtliga tyckte också att Halens var sämst.

Undvik skadorna

Ulf Björnstig är professor i kirurgi vid Umeå universitet och har forskat på studsmatteskador. Han berättar att den vanligaste skadan förändrats.

– Tidigare var det att man föll bredvid och landade på något hårt, men nu har de flesta skyddsnät, så nu är det mer skador av akrobatik typ volter, och att många hoppar samtidigt och i otakt.

Det finns flera saker att tänka på för att undvika olyckor.

– Det viktigaste är att ha skyddsnät. Sedan ska man undvika att personer i olika storlekar hoppar. Det blir lätt otakt. Och ju fler som hoppar samtidigt, desto större risk för skador, säger Ulf Björnstig.

Test 3: Säkerhet

Alla studsmattor som vi testat ska klassas som leksaker enligt Konsumentverket, och då ansvarar både tillverkare, importör och återförsäljare för att produkten är säker. De skall låta ett externt labb säkerhetstesta och CE-märka studsmattorna så att de uppfyller EU:s säkerhetskrav.

Än så länge finns ingen specifik standard för hur just leksaksstudsmattor ska säkerhetstestas, men en sådan håller på  att tas fram i Europa. Eftersom den nya säkerhetsstandarden inte är klar, så lägger Plus upp en egen testmetod. Till vår hjälp tar vi Janne Wahlstedt, certifierad besiktningsman med lång erfarenhet av att bedöma säkerheten på lekplatser och lekredskap. Här är hans bedömningar:

Halens: Öppningarna mellan fjädrarna är så pass stora att ett barn kan slinka igenom och fastna med huvudet, så det är väldigt viktigt att kantskyddet ligger stabilt över fjädrarna. Det gör det inte på den här. Det är tunt, sitter löst och skyddar inte tillräckligt om man ramlar med huvudet mot ramen. Men när skyddsnätet monteras på, täcker det det bristfälliga kantskyddet.

Exit Twist: Känns stabilare, men även här finns öppningar där ett barn kan fastna med huvudet, trots att kantskyddet sluter lite bättre över fjädrarna. Kantskyddet är klart bättre än Halens.

Fly: Även här är öppningarna stora nog att ett barnhuvud kan fastna mellan fjädrarna. Ganska bra kantskydd, om än lite kort ut mot hoppduken.

Test 4: Skyddsnäten

Janne Wahlstedt svingar en 50-kilossäck två gånger mot stolpar och ingångar. Alla tre näten får godkänt på det stora hela.

Anmärkningsvärt är dock att Halens och Fly går att köpa utan säkerhetsnät, vilket inte är tillåtet – läs mer i artikeln här!

Resultat: Den dyraste matten, Fly, klarade sig sammantaget bäst men eftersom den går att köpa utan skyddsnät, kan vi inte utse någon som bäst i test.