Plus testar termosmuggar

Test termos.
Från vänster: Clas Ohlson, Biltema, Ikea, Sagaform och Stelton.

85.120 ton – så mycket kaffe och te häller vi svenskar ut i vasken varje år. För att minska svinnet kan en isolerad mugg vara ett alternativ och Plus testar fem olika varianter.

Enligt en studie från Naturvårdsverket så slänger svenskarna 224.000 ton mat och dryck varje år. Det motsvarar cirka 26 kilo per person, och mycket som hälls ut hade kunnat ätas eller drickas.

Ett tips för den som vill undvika vasken och behålla morgonkaffet varmare lite längre är en rese- och termosmugg ett alternativ. Vi testar fem produkter i varierande prisklass och tar reda på hur bra de håller värmen och hur praktiska respektive täta de är.

Testprodukter:

 • Clas Ohlson, 24 cl – 39:90 kronor
 • Biltema, 35 cl – 49:90 kr
 • Ikea Hemlig, 35 – 59 kr
 • Sagaform To go, 40 cl – 99 kr
 • Stelton To Go Click, 34 cl – 299 kr

Läckage

En viktig egenskap för en rese- och termosmugg att den ska hålla tätt när man transporterar den från punkt a till b. För att testa hur bra muggarna står pall för läckage snitslar vi ut en bana bestående av:

 • 50 meter löpning från kaffemaskin
 • 5 våningars trappbestigning
 • 10 olycksfall på skrivbord

Fysikern Patrik Norqvist övervakar testet och trär på en vit strumpa på de fyllda muggarna. Sedan springer hans assistent från kaffemaskinen till Patriks kontor för att se om de håller tätt.

Resan är vinglig och det blir många skakningar längs vägen. Både den billigaste muggen från Clas Ohlson och den dyraste från Stelton läcker under transporten och blir därmed eliminerade ur deltävlingen.

De tre muggar som är kvar utsätts slutligen för ett falltest. Tio gånger tippar Patrik omkull muggarna på en vit servett för att se om någon vätska sipprar ut. Biltemas mugg skvätter direkt medan de andra två klarar sig fläckfritt. Därmed delar Sagaform och Ikea den första delsegern.

(Muggarna som läckte redan i transportdelen testades en extra gång för att säkerställa att läckaget inte berodde på slumpmässig felmontering av locket, men läckaget upprepade sig.)

Värmehållning

Att muggarna håller tätt är naturligtvist viktigt, men de ska hålla värmen också. Patrik Norqvist häller upp kokande vatten i muggarna och kollar sedan hur bra muggarna håller värmen över tid.

Patrik utgår från den temperatur som vattnet har precis efter upphällning, alltså innan locket skruvats på, och jämför med temperaturen som vätskan har när locket öppnas en timme senare. Ju mindre temperaturfall desto bättre, och redan en bit in i testet anar Patrik hur det ska sluta.

Sagaforms termos är fortfarande brännhet och det bådar inte gott.

– Att den är varm är inte ett bra tecken, det tolkar jag som att värmen är på väg att sippra ut, säger han.

Och  Patrik har rätt. När test-timmen passerat har muggen tappat hela 45,1 grader. ”Pissljummet”, är omdömet.

Biltemas mugg är dubbelt så bra som sina konkurrenter och förlorar bara 16,6 grader. Stelton placerar sig på andra plats (-32,3°), Ikea tar bronset (-33,9°) och Clas Ohlson (-37°) blir fyra.

Användarvänlighet

Nu vet vi vilka muggar som håller tätt och vilka som behåller värmen bäst. Men hur fungerar muggarna i vardagen? För att testa användarvänligheten så låter vi tio taxichaufförer och telefonister ta med dem på jobbet en vecka.

Panelen bedömer sex olika parametrar:

 • hur är muggen att dricka ur
 • hur lätt är den att rengöra
 • hur lätt är den att fylla
 • hur väl håller den tätt
 • hur stadigt står den
 • helhetsintryck

Panelen betygsätter varje parameter på en skala från 1 till 5 där ettan motsvarar dåligt och femman toppen. Och efter att ha juryn sagt sitt fick Biltemas mugg det bästa betyget.

– Jag tycker att den var bäst för att den var lätt att öppna och stänga. Dessutom höll den värmen bra och så gillar jag att det var ett gummigrepp så att den var lätt hålla i, säger Elin Roshed.

 1. Biltema: 211 poäng
 2. Sagaform: 199,5 poäng (en i panelen satte betyget 4,5 på helhetsintrycket)
 3. Stelton: 183 poäng
 4. Ikea: 181 poäng
 5. Clas Ohlson: 176 poäng

Sammanfattning

Sagaform och Ikea tog täten efter täthetstestet, men kaffet svalnade ner för mycket i dem. Biltemas mugg låg trea efter läckagedelen men var överlägset bäst på att hålla värmen. Dessutom gillades den mest av användarpanelen och tog en andra delseger. Därmed vinner den hela testet.

Bäst i test – Biltema.

Fotnot: Den vinnande muggen från Biltema är på väg ut ur deras sortiment. Läs mer om detta här.