SVT2Tisdagar

Plus välkomnar Karin Adelsköld

Karin
Journalisten Karin Adelsköld, nyinflyttad Östersundsbo.

Plus har redan fått en ny programledare i Josephine Freje som tar över efter Åsa Avdic till vårsäsongen, medan veteranen Mathias Andersson granskar vidare. Men vi har en överraskning till: en tredje programledare! I dag kan vi avslöja att Karin Adelsköld – journalist, teknikskribent och komiker – kommer att leda våra tester från och med våren 2015.

Karin Adelsköld har en gedigen resumé och började som kultur- och nöjesjournalist på Sveriges radio i mitten av 90-talet. På den tiden sorterades internet under kultur.

– Jag har bevakat webben sedan 1995. Mitt första inslag hette ”Veckans fångst på nätet”, då rapporterade jag om vilken ny hemsida som dykt upp i Sverige under veckan, berättar Karin Adelsköld.

De senaste åren har hon även producerat program om sociala medier för Vetenskapsradion i P1, föreläst och synts i tv. Teknik- och webbintresset har funnits med hela tiden. Ungefär samtidigt som Karin började göra karriär som ståuppkomiker, startade hon tekniksajten Lilla gumman. Den blev snabbt populär och vann Årets teknikblogg på Blog awards 2011 – samma år som Karin Adelsköld utsågs till Årets kvinnliga komiker på Svenska standupgalan.

Har testat

På Lilla gumman blev Karins specialitet att testa apparater, produkter och tjänster på sitt eget sätt, utöver det traditionella.

– Jag har tvättat tangentbord i diskmaskinen, testat bilar genom att fredagshandla med hungriga barn och kastat ”okrossbara” mobiltelefoner från höga höjder.

Hon har två barn, två bonusbarn och en fästman, och kommer nu dela sin tid mellan hemmet på Resarö i Vaxholms kommun och inspelningar med Plus i Umeå.

En dröm att börja i Plus

– Plus är mitt drömjobb och jag har sett det sen det började sändas för 27 år sen. Jag vaknar fortfarande varje morgon och kan knappt tro det är sant. För en stolt nörd som jag, är det här det ultimata jobbet.

Som testansvarig kommer Karin Adelsköld fortsätta undersöka vardagsprodukter som folk använder. Det blir labbtester, men hon vill också tänja på gränserna och utgå från sin ”vardag som livspusslande småbarnsmamma”:

– Galonbyxor kan till exempel inte bara testas i labb utan måste också provas på strejkande barn en tidig morgon mitt i lämningskaos och geggamoja.

Hur viktigt är humor i det här?

– När man ska köpa något man behöver är det jätteviktigt att man har koll på vad man lägger sina pengar på. Man påverkar ju inte bara sitt innehåll i plånboken utan också miljön och samhället i stort. Men det är en djungel och ofta ganska svårförståeligt att ta sig igenom alla specifikationer och förhållningsregler. Då är humor ett fantastiskt sätt att göra svåra ämnen mer lättförståeliga. Och så är det ju väldigt roligt att få skratta!

Vad gör dig glad?

– När företag tar sitt ansvar och är ärliga och transparenta i sin kommunikation.

Vad gör dig arg?

– Företag som lurar på oss produkter och tjänster som vi inte behöver. Jag kan bli så arg att jag så jag kokar över det. Som till exempel alla nya försäkringar som börjat dyka upp som man oftast redan har i sin hemförsäkring. De vinner på folks rädsla och osäkerhet. Det är inte okej.

Vad är ditt drömtest?

– Jag skulle vilja testa förtroendevalda politiker. Inte bara genom att se om de håller vad de lovar utan i största allmänhet: ljuger de, lever de som de lär och är de trevliga och luktar gott?

Finns det något som du inte vill testa?

– Jag vill inte testa alkohol eller andra droger. Det skulle säkert bli ett roligt test men där sätter jag min gräns eftersom jag varken dricker eller drogar.

Hur är du själv som konsument, när du ska köpa saker?

– Jag köper väldigt lite saker privat. Men om jag gör det ska det vara bäst utifrån kvalitet, hållbarhet och mitt behov. Jag spenderar månader med att göra research. Jag intervjuar folk, läser tester och tittar på vad folk skrivit om produkten. Jag frågar mig om jag verkligen behöver denna. Sen när jag bestämt mig måste det gå fort, då kan jag inte vänta. Jag kör flera mil för att hitta precis den jag bestämt för att ha och så slår jag till.

Bästa och sämsta köp?

– Mitt bästa köp är en gigantisk soffa. Hela familjen på sex personer får plats i den och tyget är beigespräckligt så man kan spilla precis vad som helst i den utan att det syns!!! Mitt sämsta köp är en router som jag aldrig fick igång.

 

  • Karin Adelsköld kommer synas i Plus från vårsäsongens start i februari.