SVT2Tisdagar

Pyramidspel: Kedjebrevet som olaglig affärsidé

smygfoto från mötet
Plus medarbetare går med dold kamera på ett av Worldventures svenska möten med ”Vikingteam”.

Flera personer har hört av sig till Plus om pyramidspel, alltså företag med kedjebrevsliknande struktur. Många frågar om det internationella bolaget Worldventures, och Plus lyckas filma på ett av deras värvningsmöten.

Worldventures presenterar sig som en reseklubb som ger möjlighet att söka på rabatterade resor online. Startavgiften är minst 200 dollar, plus en månadsavgift på 50 dollar (drygt 1800 respektive 450 kronor i dagens kurs). Värvar man fyra nya medlemmar slipper man månadsavgiften, och värvar du fler än fyra ska du tjäna pengar.

En av företagets svenska grupper, Vikingteam, har möte varje vecka dit bara inbjudna personer får komma. Plus kommer över en inbjudan och vår medarbetare går på mötet riggad med dold kamera. Två representanter berättar bland annat om lyxiga resor och att man kan tjäna pengar genom att värva fler medlemmar, innan kvällen avslutas med en säljkurs.

Syftar till värvning

Vi visar filmen för Lotteriinspektionens Marcus Aronsson, som samordnar tillsynen av illegalt spel.

– Det är väldigt intressant att se. Man använder sig inte av den här retoriken för att få in nya slutkunder, utan kunder som i sin tur ska rekrytera nya kunder så att de ovanför tjänar pengar, säger han.

Pyramidspel är olagliga för att skydda den enskilde konsumenten. Det är ofta svårt att hitta någon som vill representera företagen, och svårt att som kund gå ur. Lotteriinspektionen utreder just nu Worldventures, som redan varit föremål för många brottsutredningar i andra länder. I Norge kom en utredning fram till att 95 procent av verksamheten rör nyrekrytering, berättar Marcus Aronsson.

Polisanmälda

Varför går då folk med i de här pyramidspelen?

– Man säljer en livsstil, en dröm i stor sett. Det är väldigt vanligt i just de här kedjebrevspelen att man säljer en produkt som är lite för bra för att vara sann. Det kan vara guld, bantningsdrycker eller tillgång till väldigt fria och bra resor som i det här fallet, säger Marcus Aronsson.

Plus försöker kontakta och få en intervju med någon från Worldventures men får inget svar. Programledare Mathias Andersson ringer den man från Vikingteam som pratade på det smygfilmade veckomötet, men han lägger på innan Mathias hunnit ställa några frågor. När vi konfronterar samma person på väg till ett nytt möte, säger han bara ”Vänd er till bolaget. Jag är nöjd kund.”

Lotteriinspektionen ser uppenbara skäl att misstänka brottslig verksamhet av Worldventures, och har polisanmält företaget.

Se hela inslaget i avsnitt fyra av Plus!