SVT2Tisdagar

Reklamation, garanti... vad är vad?

Bytesrätt, garanti och reklamation är inte samma sak. Bytesrätt och garanti är frivilliga för butiken att lämna. Men att reklamera en vara är en rättighet som finns inskriven i konsumentköplagen. Plus reder ut några vanliga begrepp som är viktiga att kunna hålla isär.

Garanti
Säljaren kan välja om hon/han vill lämna garanti och hur länge garantin ska gälla. Men när du väl fått en garanti och din pryl går sönder så har du rätt att kräva att den repareras eller att du får byta till en ny vara.

Säljaren kan slippa stå för garantin om hon eller han kan bevisa att felet uppkommit av en olyckshändelse efter köpet, att det rör sig om vanvård, onormal användning eller att du inte följt skötselanvisningarna. Läs noga igenom garantin för att se vad den omfattar, säljaren kan nämligen i garantin avskriva sig ansvar för vissa fel.

Öppet köp
Att handla på öppet köp (få pengarna tillbaka om du ångrar dig inom några dagar) är ingenting som butiken måste erbjuda. Många butiker erbjuder dock det utan att du som kund behöver begära det. Fråga om du är osäker och se till att det antecknas på kvittot att du fått tillåtelse att handla på öppet köp. Varan ska självklart återlämnas i samma skick som den var när du köpte den.

Bytesrätt
Vill affären inte sälja varan på öppet köp kan de ofta erbjuda bytesrätt. Detta gör att du kan lämna tillbaka varan och få en annan istället. Hittar du inte något som passar kan du få ett tillgodokvitto. Återigen; fråga vad som gäller innan du betalar.

Tillgodokvitto
Du ville byta men inget passade, och nu står du med ett tillgodokvitto i handen. Detta gäller i tio år om inget annat anges. Men du bör inte vänta för länge med att använda det. Skulle butiken klappa ihop eller byta ägare kan du inte räkna med att utnyttja ditt tillgodokvitto.

Reklamation
Om det är fel på en vara som du köpt så har du enligt konsumentköplagen rätt att reklamera den. Det gör du genom att gå tillbaka till den som sålt varan och klaga på felet. Säljaren har då några olika möljigheter att ställa saken till rätta.