Rekommenderad tandkräm behöver inte vara bäst

”Åtta av tio tandläkare rekommenderar...” är en vanlig typ av påstående i en tandkrämsreklam. Men det är ett påstående som egentligen säger mycket lite.

Reklamfilmer för olika tandkrämer har en tendens att se likadana ut. En person i vit rock kommer gående i sin klinik och säger betryggande: ”Åtta av tio tandläkare rekommenderar...” eller ”Fyra av fem tandläkare rekommenderar...” eller ”...tandkrämen som svenska tandläkare använder mest”.

– Många företag är intresserade av att man ska ”rekommendera” produkter. Det har blivit en vanlig fråga i olika marknadsundersökningar som företagen själva gör: ”Kan du rekommendera den här produkten?” Frågan är vag och det går lätt att få höga poäng med den formuleringen, säger Magnus Söderlund, professor på Center for Consumer Marketing på Handelshögskolan i Stockholm. 

Det finns ungefär hundra sorters olika tandkrämer på marknaden i Sverige och under 2012 köpte vi tandkräm för cirka 630 miljoner kronor, enligt Kemisk-Tekniska Leverantörsförbundet.

Fluor är viktigast

Vad ska vi då välja? Enligt Folktandvården finns egentligen bara en viktig faktor att ta hänsyn till:

– Tandkrämen ska innehålla fluor. Det är den enskilt viktigaste faktorn om man vill undvika karies i tänderna. Märket på tandkrämen spelar ingen roll, säger Margaret Grindefjord, klinikchef på Eastmaninstitutet, som hör till Folktandvården.

Deltar Folktandvården i undersökningar om olika tandkrämsmärken?

– Nej. I mina öron låter det märkligt att åtta av tio tandläkare skulle rekommendera ett visst märke. Vi rekommenderar tandkrämer som innehåller fluor, säger Margaret Grindefjord.

Inte heller Sveriges Tandläkarförbund rekommenderar några särskilda märken.

Egna studier

Men vad säger då företagen? Colgate hänvisar till en ”särskild studie” med praktiserande svenska tandläkare och Zendium har gjort enkät med tandläkarmottagningar i Sverige där 189 tandläkare svarade.

Niclas Holmberg, kommunikationschef på GlaxoSmithKline som står bakom tandkrämsmärket Sensodyne, säger också att de lutar sig mot egna undersökningar.

– Vi har genomfört undersökningar bland tandläkare och tandhygienister och där visade det sig att åtta av tio skulle rekommendera bland annat Sensodyne, säger Niclas Holmberg.