SVT2Tisdagar

Restfest mot matsvinn

Foto: SVT
Plus undersöker matsvinnet i Sverige.

Visste du att svensken i snitt slänger 54 kilo ätbar mat och dryck per år? Följ med på Go'kvälls #restfest och Plus granskning av det stora matsvinnet.

Svenska hushåll slänger varje dag mängder av mat som hade kunnat ätas upp: de gällande siffrorna är nästan 500 miljoner kilo mat och dryck per år. Under november har SVT:s Go'kväll gjort satsningen #restfest för att minska matsvinnet och lära oss ta tillvara på den mat som vi köpt.

Kockar och gäster har bland annat visat bästa sättet att ta tillvara rester och få maten att hålla länge så vi kan slänga mindre. Först ut var Andreas Jakobsson som levt på mat som andra slängt bort, medan Marie-Louise Danielsson-Tham berättat hur man avgör om resterna är ätbara.

Temat ligger Plus – och våra tittare, tror vi – nära om hjärtat, och vi kommer att ta upp matsvinn i ett av de första programmen nästa säsong. Redan nu har vi plockat upp stafettpinnen från Go'kväll här på webben, och undersöker fler aspekter av matsvinnet. Du hittar alla artiklarna länkade här intill!