SVT2Tisdagar

Robotar med ordningssinne

En robotdammsugare på Plus testbana.

Robotdammsugare är framtidens städlösning för den stressade eller bekväma konsumenten. Men är framtiden här redan idag? Vi testar tre robotdammsugare för att se hur rent det blir egentligen.

I Plus ställs billiga Philips Easy Star (1275 kronor) mot den dyrare Samsung Navibot Silencio 8895 (3250 kronor) och vrålåket Neato XV-15 (3990 kronor). Dammsugarna får visa vad de går för på tre specialbyggda testbanor. I programmet kommenteras det hela i bästa Sportspegeln-stil av Bengt Strömbro med städexperten Marlene Eriksson som bisittare.

Sugtestet
Den första testbanan är ett sugtest. Vi preparerar ytor med damm, kokt ris och djurhår på matta.

  • Dammet suger både Neato och Samsung upp i ett svep utan större problem. Philips får med sig en del, men vispar runt rätt mycket damm och kör fast kanten av banan.
  • Riset fixar inte någon av dammsugarna, det kladdas ut på golvet och fastnar i borstarna. Kokt ris är å andra sidan inte något som tillverkarna utlovar att deras robotdammsugare ska klara att städa upp.
  • Djurhår på matta tar Samsung upp till största del, Neato nästan helt och hållet. Men Philips kör fast och börjar blinka med varningslamporna – som Philips manual varnar så är mattstädning inget den här robotdammsugaren är byggd för.

Navigationstestet
Tanken med robotdammsugare är att de ska åka runt i hemmet och suga upp smutsen automatiskt. Men hur smarta är de här maskinerna? Vi bygger upp ett ”rum” och placerar ut en mängd mjölhögar. De tre robotdammsugarna får tio minuter på sig att hitta och suga upp högarna.

Här är det Samsung som hittar högarna snabbast och Neato långsammast. Men Neato gör rent mest grundligt. Philips hittar högarna och håller ett frejdigt tempo, men styr runt mjölet på golvet i ganska hög utsträckning, anmärker städproffset Marléne Eriksson.

Hinderbanan
Sugförmåga och navigering på en öppen golvyta i all ära -  men tar sig robotdammsugarna fram i möblerade rum? Vi bygger upp ett typiskt svenskt vardagsrum för att testa.

  • Philips tar sig inte över en standardhög tröskel, utan måste lyftas in i rummet. Vardagsrumsmattan tar den sig inte upp på. Och en löst liggande elsladd får Philipsen att köra fast.
  • Inte heller Samsungroboten tar sig över tröskeln för egen maskin. Men mattan utgör inget problem, och Samsungen lyckas undvika att trassla in sig i lampsladden.
  • Neato XV-15 klarar hinderbanan galant. Tröskeln klättrar den över, mattan fixar den fint och trots att den till en början ser ut att trassla in sig i elsladden så lyckas den kränga sig loss och städa vidare.

Sammanfattning
Det som framförallt skiljer Philips från de andra är att testets billigaste apparat bara tar sig fram på hårda, släta golv. Mattor, sladdar och andra hinder funkar inte med den. Men även vid idealiska förhållanden är uppsugningsförmågan sämre än hos de dyrare maskinerna.

Samsung och Neato håller jämna steg i vissa moment, men på det stora hela taget så avgår Neato med segern. Det är i synnerhet på hinderbanan som Neato briljerar, men även det fina städresultatet i navigationstestet är värt att nämna. Neato blir därför bäst i Plus test.