Så hänger företagen ihop

Företagen Svenska telebolaget, Svenska elbolaget och Nytel kritiseras för sina försäljningsmetoder över telefon. Så här hänger företagen – och männen bakom – ihop.

Historik:
I slutet av 2012 startade ett företag som hette Sveanor som sålde telefonabonnemang. Företaget var framgångsrikt, men under efterhand började anmälningarna komma in till Konsumentverket, som stämde företaget för oseriös telefonförsäljning. 

I maj 2015 beslutade tingsrätten att företaget skulle betala en marknadsstörningsavgift på 350 000 kronor för att man brutit mot marknadsföringslagen. Mannen som startat företaget, som Plus valt att kalla 31-åringen, ålades med ett vite på en miljon kronor om han upprepade samma försäljningsmetoder igen. 

Sveanor gick strax efter det i konkurs och marknadsstörningsavgiften betalades aldrig. 

Nya företag, samma upplägg 

De tre nya företagen, Svenska telebolaget, Svenska elbolaget och Nytel, kritiseras nu för samma typ av försäljningsmetoder.  

LYSSNA: Så luras de äldre att ingå avtal.

Svenska elbolaget startades av 31-åringen och en annan man, Johan Saxerud. Saxerud står också som VD för både Svenska elbolaget och Svenska telebolaget. 

Kunderna i det tidigare kritiserade Sveanor flyttades efter konkursen över till Nytel, som drivits av en man som Plus kallar 26-åringen och vars namn också dykt upp som VD för Svenska telebolaget. 

Alla tre männen har kopplingar till varandra, men både 26-åringen och 31-åringen förnekar inblandning i företagen. 

I en intervju med Plus medger Johan Saxerud att det funnits problem, men säger samtidigt att de beror på de externa callcenter han anlitat för att sälja el- och teleabonnemangen.

LÄS MER: "Vi fick listor på äldre att ringa"

"Glasklar brottslighet" 

När Plus undersöker 31-åringen närmare visar det sig att han både startat och stängt bolag i Norge, precis som han har gjort i Sverige. I sociala medier söker han också efter svensktalande säljare som kan jobba i Norge. 

Enligt Dick Malmlund, säkerhetsexpert med över 25 års erfarenhet av säkerhetsfrågor inom näringslivet och polisen, tyder detta på att samma verksamhet kommer att fortsätta. 

–Det är samma upplägg som i Sverige, att sälja något som går att lura konsumenter med. 

Plus: Vad uppnår man genom att starta och stänga bolag och byta namn, adresser och länder? 

–Man skakar av sig polisen. För det här är glasklar brottslighet. 

Se hela granskningen i säsongspremiären av Plus den 29 september i SVT1 21:00 – eller i SVT Play.