SVT2Tisdagar

Så räddar du maten

Foto: SVT
Grönsaker och frukt går ofta att använda även när de blivit lite gamla.

Oavsett hur noga du är så kommer du ibland stå där med trista rester. Här har vi samlat de bästa idéerna från Plus och Go'kväll – varsågod, här är resttipsen:

Även om du försöker handla rätt mängd, planera maten och inte slänga livsmedel innan de faktiskt blivit dåliga, så kommer du ibland stå där med en torr brödskalk, bruna bananer eller kall havregrynsgröt. Därför har vi samlat ihop de bästa idéerna från kockar och gäster i både Plus och Go'kväll, om vad du kan göra med maten i stället för att slänga. Varsågod, här är resttipsen:

 • Trötta, mjuka grönsaker med hängiga blad: lägg dem i iskallt vatten en stund i kylskåpet så återfår de lite spänst och sprödhet.
 • Har grönsaken blivit dålig, dela den och kolla. Man ska helst inte äta sådant som är helt brunt, men oftast kan man skära bort det dåliga och använda resten.
 • Bruna bananer: skiva, frys in och använd kalla till smoothies, eller mosa och blanda i muffins- eller pannkakssmeten, alternativt skiva ner i lämplig maträtt
 • Torrt bröd – gör krutonger, ströbröd eller klassikern fattiga riddare. Brödet kan också rivas och stekas i olivolja för att göra en ”fattigmansparmesan”.
 • Överbliven havregrynsgröt: låt stelna i kylen, skär i bitar, doppa i ströbröd, stek och servera med lingon. Riv gärna i ett äpple gröten först. Eller testa Plus idé, grötvåfflan!
 • Torra kanelbullar och formfranska eller brioche – amerikansk brödpudding
 • Kaffesump – till kompost, växtgödning, eller en kroppsscrub.
 • Rester från juicepressen eller rester av potatismos och gröt kan användas i brödbaket.
 • En skvätt citron är bra att alltid ha, men ofta blir halva citronen över och ruttnar. Pressa istället ur saften och frys in den som iskuber.
 • Till och med grönsaksrens kan användas – frys in rens och skal från matlagning. Häll ner i koket när du gör egen buljong.
 • Äpplen som blivit lite ofräscha: koka äppelmos.
 • Har du familj? Ha buffé en dag i veckan med rester som plockmat, och komplettera med bröd eller sallad.

Lätt att förvara rätt

En självklarhet för bra hållbarhet är hygienen och att inte äta eller dricka direkt ur förpackningen eller slicka på skeden som du sedan stoppar i syltburken. Munnen innehåller mängder av bakterier och dessutom nedbrytande enzymer som gör att maten snabbt blir dålig. Det är såklart också smartast att ha rätt förvaring från början. Se till att kylen är kall nog, hellre 4 än 8 grader i den kallaste delen, och häll över matrester i kärl med lock. Detta gäller även konserver, eftersom de burkarna inte är gjorda för längre förvaring när de väl öppnats. Torrvaror förvaras torrt och tätt.

Äpplen och tomater avger extra mycket etylengas som gör att andra frukter och grönsaker mognar fortare. Därför bör de förvaras separat, och kan dessutom gärna få ligga framme i rumstemperatur innan de ska ätas – då smakar tomaterna bättre. Behöver du i stället skynda på mognaden på någon frukt, lägg den i en påse med äpplen eller tomater.

Dela den färska brödlimpan i bitar eller skivor och frys in, så kan du plocka fram färskt bröd efter behov. Kaffe är en annan vara som håller bättre i frysen, ett bra tips för att inte halva paketet ska hinna tappa aromen innan man druckit upp det.

Du hittar massor av inspirerande rest-recept på SVT Recept. Vad har du för smarta tips när du tar tillvara på maten? Berätta i en kommentar!