Saffranslängder för finsmakare

Hur man får bullarna att bli perfekta vet konditorn Roy Fares och här delar han med sig av sitt bästa recept på saffranslängder.

Konditorn Roy Fares är något av en expert på bakverk och har både vunnit SM och EM-brons för unga bagare, dessutom frestar han SVT Go'kvälls tittare med sina godsaker.

Lagom till julbaket delar han här med sig av sitt bästa recept på saffranslängder. Om man gillar russin kan det vara gott att garnera eller blanda i degen, eller varför inte sätta mandelmassa i och strö pärlsocker över?

Roy Fares lyxiga saffranslängder, 5 st

Fördeg
500 g mjölk
50 g jäst
1 g saffran (2 påsar)
520 g vetemjöl (8,5 dl)

Deg
150 g smör - rumstempererat
170 g strösocker
2 g salt (2 krm)
320 g vetemjöl (5,5 dl)

Pensling & garnering
1 st ägg

Gör så här:
Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt. Blanda det vetemjöl och jäst. Kör ihop till en fin fördeg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5-7 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 minuter.

Blanda i de resterande ingredienserna i fördegen och kör på mellan hastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna, cirka 10-15 minuter. Har du ingen köksassistent så är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer.

Dela degen i fem lika stora bitar (300 g) och dela sedan varje bit i tre bitar (100 g). Rulla ut lagom långa längder av varje bit och fläta ihop tre bitar till en längd. Låt sedan jäsa under duk i 40-50 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader, sänk direkt värmen till 200 grader när du sätter i bullarna, grädda i cirka 10 minuter. Ta ut ur ugnen och pensla på ett tunt lager med ägg direkt så får du superfina och glansiga bullar.