Fixa fotokalendern till svärmor

Foto: SVT

Fotokalendrar med bilder på nära och kära är en populär gåva i juletid. Plus testar om fem fotosajter håller måttet.

Vi beställde kalendrar från fem populära fotosajter: Önskefoto, Fuji Direkt, Crimson, Vistaprint och Photobox. Plusredaktionen bidrog med bilder på hundar, barn, snöiga vyer, semesterbild i motljus och annat från fotoalbumen hemma. Allt för att få variation i motiv och kvalitet så att det skulle bli lättare att se skillnader i slutänden.

”Ganska irriterande”

I ett första steg fick två Plusmedarbetare testköra tjänsterna och jämföra bildhantering, redigeringsmöjligheter och layoutalternativ. Vistaprint föll båda i smaken och upplevdes som användarvänlig och lättöverskådlig. Ett extra plus för det stora arbetsfönstret vid redigering.

Fuji Direkts verktyg var däremot mer svårnavigerat och på grund av ett enda feltryck på väg till kassan fick en testperson börja om från början. ”Ganska irriterande”, var ett av omdömena.

Höll tiden

Det andra testmomentet blev leveranstiden. Vistaprint och Crimson dök upp snabbast i brevlådan. Samtliga företag höll vad de lovade, och levererade inom utsatt tid.

Dyrast inte bäst

Sedan var det dags för Plus-vernissage. En expertpanel bestående av fotografen Johanna Syrén och formgivaren Lotta Kühlhorn fick jämföra kalendrarna gällande bildbehandling, tryck och formgivning.

Favorit hos experterna blev Photobox som ansågs ha en snygg och enkel layout, med fina bildlösningar.
– Genomgående var alla bilder i den här kalendern väldigt bra, säger Johanna Syrén.
Kalendern från Crimson föll däremot inte juryn i smaken, med mörka bilder och mindre tilltalande layout.

Sammanfattningsvis blev det två vinnare i Plus test: Vistaprint för den som vill ha en lättanvänd tjänst och Photobox för den liten kräsnare fotografen.